Μια… Εναλλακτική κυψέλη μουσικής δημιουργίας

Μια… Εναλλακτική κυψέλη μουσικής δημιουργίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν της λείπει το θάρρος, ούτε οι νεωτεριστικές ιδέες. Αυτό το ξέρουν οι καλλιτέχνες που συνεργάζονται με την Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, αλλά και το κοινό της, πολυσυλλεκτικό και ανανεωμένο. H προσπάθεια της «υπέρβασης των κλειστών σχημάτων και των δογματισμών που ταλαιπωρούν το μουσικό θέατρο μπλοκάροντας τις δημιουργικές διαδικασίες», όπως λέει ο διευθυντής της Αλέξανδρος Ευκλείδης, έχει ήδη αποφέρει καρπούς τόσο σε δημιουργικό επίπεδο όσο και στη συνείδηση των θεατών – φίλων του μουσικού θεάτρου, της όπερας και της οπερέτας. Ετσι, δίνοντας το στίγμα του νέου προγράμματος, το οποίο ανακοινώθηκε χθες, η Εναλλακτική Σκηνή «ολοκληρώνει την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο τον πρώτο κύκλο λειτουργίας της, στη διάρκεια του οποίου κατάφερε να εδραιωθεί ως μια σημαντική κυψέλη πρωτογενούς καλλιτεχνικής παραγωγής. Κατά τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο στους άξονες του προγραμματισμού μας, το τρίπτυχο εκπαίδευση – κοινωνική ανταποδοτικότητα – σύγχρονη δημιουργία, που αναπτύχθηκε σε βάθος τριετίας», σχολιάζει ο διευθυντής της. 

Αναθέσεις νέων έργων, πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις, παραφράσεις κλασικών έργων, απρόσμενες αναγνώσεις λαοφιλών τίτλων, μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους και συμπαραγωγές με ομάδες μουσικού θεάτρου είναι κάποιες από τις σταθερές των παραγωγών. Για το 2019/20 ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς Ελληνες συνθέτες θα παρουσιάσουν νέα έργα τους εδώ. Στην πλειονότητά τους είναι αναθέσεις, όπως η όπερα «Λεπορέλλα ή Πίσω απ’ τον τοίχο» μιας εμβληματικής μορφής της ελληνικής μουσικής, του Γιώργου Κουρουπού, σε λιμπρέτο της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Επίσης θα δούμε τη νέα όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού, ενώ καινούργια έργα μουσικού θεάτρου υπογράφουν συνθέτες όπως o Κωνσταντίνος Βήτα και ο Σταύρος Γασπαράτος.

Το πρόγραμμα είναι πλούσιο σε παραγωγές που διαδέχονται η μία την άλλη με γοργούς ρυθμούς, διατηρώντας σταθερό το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της βραβευμένης όπερας του Τόμας Αντες «Powder her face» που θα σκηνοθετήσει το Αλέξανδρος Ευκλείδης τον Οκτώβριο, προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα με το τολμηρό της θέμα και τη συναρπαστική μουσική. Η νέα σεζόν ξεκινάει με την ταλαντούχα Ραφίκα Σαουίς που μεταφέρει σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου με τίτλο την «Europeana», τον κόσμο του Ιψεν στον αγώνα των ανήλικων προσφύγων για επιβίωση. Λίγο αργότερα, η συνθέτις Δήμητρα Τρυπάνη μας αφηγείται στην «Αμίλητη» μια ιστορία εκδίκησης από τη Μάνη του 19ου αιώνα σε ποιητικό κείμενο του Παντελή Μπουκάλα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή