Με βιολιά, ούτια, κλαρίνα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι δύο, ούτε τρία. Είναι δεκάδες τα σύγχρονα συγκροτήματα από νέους μουσικούς που έχουν σπουδάσει και αγαπούν την παραδοσιακή μουσική. Κυρίως, όμως, τη ζωογονούν με πίστη και φρεσκάδα, στοιχεία τόσο μακρινά από τον «εθνικοπατριωτικό» συντηρητισμό τού παρελθόντος, που την είχε μαγαρίσει και είχε απομακρύνει από αυτή ένα μεγάλο μέρος του νεότερου, αστικού, κυρίως, πληθυσμού. Το ανοιχτό τους πνεύμα, οι νέοι μουσικοί δεν το οφείλουν μόνο στο πέρασμα του χρόνου, που ξεθώριασε αυτή την παρεξήγηση, αλλά και στα Μουσικά Γυμνάσια, όπου μαθήτευσαν πολλοί. Σπαρμένα πια σε αρκετές περιοχές της χώρας, τα καλλιτεχνικά σχολεία πέρασαν από πολλά κύματα, εξαιτίας της ολιγωρίας πολλών κυβερνήσεων, αλλά κατάφεραν να επιβιώσουν.

Την αγάπη τους στην παράδοση, όμως, οι νέοι μουσικοί την οφείλουν και σε προσωπικότητες όπως ο Σίμων Καράς και, κυρίως, η Δόμνα Σαμίου που αποθησαύρισε την αυθεντικότητα της δημοτικής μας μουσικής, αλλά ήδη από πολύ νωρίς αποτόλμησε και συνεργασίες από τον Διονύση Σαββόπουλο έως τον Γεχούντι Μενούχιν. 

Ακόμα και αν η επί δεκαετίες ακαταπόνητη, χαμογελαστή αρχόντισσα του τραγουδιού δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής που ίδρυσε η ίδια, συνεχίζει να προστατεύει και να προβάλλει τους ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες. Ετσι, με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και με είσοδο ελεύθερη, διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο και την Κυριακή στις 7.30 μ.μ. τη 2η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής. Είκοσι τέσσερα συγκροτήματα, περισσότεροι από 200 μουσικοί απ’ όλη την Ελλάδα θα έρθουν στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος μαζί με τα βιολιά, τα ούτια, τα κλαρίνα, τα λαούτα, τα σαντούρια τους. Με τις γνώσεις, το ταλέντο, την υπερηφάνεια, αλλά και το χιούμορ τους συχνά, αν κρίνει κανείς από τα ονόματα μερικών συγκροτημάτων, όπως οι «Γης Μαδιάμ». Την καλλιτεχνική διεύθυνση του διημέρου έχει ο αριστοτέχνης της λύρας Σωκράτης Σινόπουλος.

«Ενα τραγούδι παραδοσιακό κρύβει μέσα του ένα ήθος, μια λεβεντιά, μια αξιοπρέπεια», συνήθιζε να λέει η Σαμίου. Και είναι, πιστεύω, η πρώτη που θα χαιρόταν βλέποντας ότι μερικά από τα συγκροτήματα ερευνούν και παραδόσεις άλλων χωρών, όπως οι «Worksong Project», που θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια της δουλειάς από διαφορετικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή