Αφιέρωμα σε έναν ερμηνευτή «ανεξάντλητης δύναμης»

Αφιέρωμα σε έναν ερμηνευτή «ανεξάντλητης δύναμης»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η φωνή του είναι φαινομενικά ανεξάντλητης δύναμης, αξιοσημείωτης συνοχής και ακρίβειας. Αποπνέει μια ευγένεια που πλησιάζει το θεϊκό…», έγραφε η εφημερίδα London Sunday Times με αφορμή την ερμηνεία του στον Μάκβεθ το 1964 στο Γκλάιντμπορν. Ηταν πολλές οι αποθεωτικές κριτικές που έλαβε στην καριέρα του ο Κώστας Πασχάλης, ο σπουδαίος λυρικός ερμηνευτής που τίμησε την όπερα και την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία σήμερα το βράδυ θα τον τιμήσει στο πλαίσιο των 80 της χρόνων, με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο ΚΠΙΣΝ.

Ο Κώστας Πασχάλης γεννήθηκε το 1929 και ήδη από το 1947 συμμετείχε στη Χορωδία της ΕΛΣ. Το 1951, μόλις στα 22 του, έκανε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία ερμηνεύοντας τον Ριγολέτο. Η μεστή για την ηλικία φωνή του, η άρτια τεχνική, η σωστή αναπνοή και άρθρωσή του, αλλά και η συνολική σκηνική παρουσία του, έκαναν μεγάλη εντύπωση, με αποτέλεσμα να αναλάβει απαιτητικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε διάσημες όπερες των Βέρντι, Μότσαρτ, Λεονκαβάλο, Μασκάνι, Ροσίνι, Ντονιτσέτι, Καλομοίρη.

Το 1958 ξεκίνησε τη διεθνή του σταδιοδρομία με μια ιστορική παράσταση του «Χορού μεταμφιεσμένων» του Βέρντι στη Βιέννη, σε μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου. Αμέσως μετά, ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Οπερας της Βιέννης, του προσέφερε συμβόλαιο συνεργασίας. Στην κορυφαία βιεννέζικη όπερα έδωσε πάνω από 650 παραστάσεις μέσα σε 25 χρόνια, μια σπάνια διαδρομή για την οποία τιμήθηκε και από την αυστριακή κυβέρνηση.

Η πορεία του διεθνώς θεωρείται μέχρι και σήμερα μοναδική. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 διέπρεψε στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα και φεστιβάλ όπερας του κόσμου: Μετροπόλιταν Νέας Υόρκης, Σκάλα του Μιλάνου, Βασιλική Oπερα του Λονδίνου, Ρώμη, Φλωρεντία, Μόναχο, Ντάλας, Χιούστον, Σαν Φρανσίσκο, αλλά και στα φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ και του Γκλάιντμπορν. Ποτέ όμως δεν ξέχασε τις ρίζες του, την αφετηρία του, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το ελληνικό κοινό, το οποίο τον αγάπησε με πάθος. Στο Ολύμπια και στο Ηρώδειο καταχειροκροτήθηκε σε ρόλους όπως Ντον Τζοβάνι, Σκάρπια, Σιμόν Μποκανέγκρα, Ναμπούκο, Μάκβεθ, Ντον Κάρλο (Ερνάνης) κ.ά., ενώ στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 υπέγραψε τη σκηνοθεσία σε πολλές παραγωγές όπερας στην ΕΛΣ, την οποία υπηρέτησε και ως γενικός διευθυντής την περίοδο 1988-89. Τελευταία φορά που ανέβηκε στη σκηνή της Λυρικής ήταν το 1995-96 με τον Σιμόν Μποκανέγκρα.

Το αφιέρωμα στον σπουδαίο βαρύτονο Κώστα Πασχάλη επιμελείται η Ρουμάνα υψίφωνος και σύζυγός του Μαρίνα Κρίλοβιτς. Συμμετέχουν οι μονωδοί Δημήτρης Πακσόγλου, Δημήτρης Πλατανιάς, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Χριστόφορος Σταμπόγλης. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

Εναρξη στις 8 μ.μ., είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν, από τα ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή