H Μεγάλη του Μάρκου Σχολή στο Μέγαρο Μουσικής

H Μεγάλη του Μάρκου Σχολή στο Μέγαρο Μουσικής

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες φορές η τύχη τα φέρνει έτσι που τα άστρα ευθυγραμμίζονται στον ουρανό και τα πάντα γίνονται. Το καλοκαίρι του 2016, ο Σταύρος Ξαρχάκος, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του Μουσικού Ομίλου Σύρου προς τιμήν του, εξέφρασε δημόσια την έγνοια του για την ανάδειξη και διαφύλαξη του ρεμπέτικου στην Ελλάδα. Ενας από τους λόγους που ο μαέστρος μίλησε γι’ αυτή την επιθυμία του ήταν πως απευθυνόταν στο παιδικό μουσικό σύνολο «Το Μυστικό Μπουζούκι», που είχε συμμετάσχει στην εκδήλωση. Βλέποντας τη δίψα των παιδιών για το συγκεκριμένο μουσικό είδος, σκέφτηκε ότι είχε έρθει η ώρα να δημιουργηθεί στην πατρίδα του Βαμβακάρη ένα μουσικό σχολείο το οποίο να πατήσει στα χνάρια του ρεμπέτη και να κοιτάξει το μέλλον στα μάτια.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η «Εν Χορδαίς και Οργάνοις. Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή», στην Ερμούπολη, με λαϊκούς και βυζαντινούς δασκάλους μουσικής τους οποίους επέλεξε ο ίδιος ο Ξαρχάκος. Το όραμα δεν αφορούσε μονάχα τη δημιουργία ενός φυτωρίου, αλλά σταδιακά να πάρει σάρκα και οστά μια  εκπαιδευτική υποδομή με υποδειγματικές προδιαγραφές. Συμπαραστάτες στο εγχείρημα βρέθηκαν –ευτυχώς από την αρχή–  ιδιώτες και φορείς, όπως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που έσπευσε να στηρίξει το μη κερδοσκοπικό σωματείο. Σήμερα, η Σχολή στεγάζεται σε ένα διώροφο ανακαινισμένο κτίριο του 1830, στο κέντρο της Ερμούπολης. Περιλαμβάνει δεκάδες μαθητές, εγγεγραμμένους ακόμα και από τα πέντε τους χρόνια, και έχει γίνει το καμάρι της τοπικής κοινωνίας.

Το μουσικό σύνολο της Σχολής πραγματοποιεί εμφανίσεις και εκτός της Σύρου. Πέρυσι το καλοκαίρι κέρδισε τους 7.000 θεατές που  παρακολούθησαν την παράσταση «Μάρκος ο Δάσκαλός μας», με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και την Ηρώ Σαΐα. Η βραδιά εντάχθηκε στον κύκλο συναυλιών «Parklife» και ήταν η πανηγυρική επίσημη πρώτη του συνόλου στην πρωτεύουσα. Εκτός από την αγάπη του κοινού που εισπράττουν τα παιδιά, δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι σπουδαίοι του ελληνικού τραγουδιού συμμετέχουν στις συναυλίες τους.

Το Σάββατο, η ορχήστρα θα ταξιδέψει από την Ερμούπολη στην Αθήνα, για να συμμετάσχει στη συναυλία με το «Αξιον εστί», των Μίκη Θεοδωράκη – Οδυσσέα Ελύτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πλευρό των παιδιών θα τραγουδήσει ο  Αλκίνοος Ιωαννίδης και θα ψάλει ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα αναλάβει τον ρόλο του αφηγητή και τη διεύθυνση της χορωδίας του ΕΜΠ θα επωμιστούν ο Μιχάλης Οικονόμου και η Αθανασία Κυριακίδου. Η ορχήστρα αξίζει να έχει τη στήριξη και την αγάπη. Μας δείχνει πώς η χώρα μπορεί να προστατεύσει τις μουσικές ρίζες της και συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας μικρής, τοπικής κοινότητας. Το όνειρο των παιδιών είναι το σχολείο τους να αποκτήσει κάποια στιγμή ακουστική τεχνολογία αιχμής, υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, auditorium και δυνατότητα φιλοξενίας οικότροφων νέων μουσικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή