Η Αγία Τριάς της μουσικής και των τεχνών

Η Αγία Τριάς της μουσικής και των τεχνών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο άνοιγμα στον πολιτισμό και στην ανάδειξη εμβληματικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών επιχειρεί η ελληνική ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με τη διοργάνωση σειράς συναυλιών και αφιερωμάτων για δημιουργούς με διεθνή ακτινοβολία. Η αρχή γίνεται με ένα αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας την ερχόμενη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, ανήμερα τη γέννηση της, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας της Αρχιεπισκοπής στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Στη συναυλία θα τραγουδήσουν ελληνικής καταγωγής μονωδοί, όπως οι Καρολίνα Πήλου, Ελένη Καλένος, Στέφανος Κορωναίος, Κώστας Τσουράκης, Νικολέτα Ράλλη και η Ρωσίδα σοπράνο Μαρίνα Ποπλάφσκαγια που έχει εμφανιστεί στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. 

Η ιδέα της συναυλίας προήλθε από τον Νεκτάριο Αντωνίου, τον πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος ανακάλυψε το πιστοποιητικό «Γεννήσεως και Βαπτίσεως» της διάσημης σοπράνο καταχωνιασμένο στα αρχεία της εκκλησίας. Σύμφωνα με το χειρόγραφο πιστοποιητικό, που είδε η «Κ», η Μαρία-Αννα Καλογεροπούλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 και βαπτίστηκε στην Ελληνική Ορθόδοξο Ανατολική Εκκλησία «Η Αγία Τριάς» τρία χρόνια μετά, στις 28 Φεβρουαρίου 1926. Το πιστοποιητικό ξεδιαλύνει την αμφιβολία που υπήρχε σχετικά με την ακριβή ημερομηνία γέννησης της Κάλλας, καθώς η μητέρα της υποστήριζε ότι γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου. Το πιστοποιητικό βαπτίσεως, που εκείνη την εποχή είχε και χρήση πιστοποιητικού γεννήσεως για τις ελληνικές αρχές, συμπληρώνει το παζλ της ζωής της Ελληνίδας δημιουργού και θα παρουσιαστεί στο κοινό από την Αρχιεπισκοπή σε ειδική έκθεση στο προσεχές μέλλον. Η Αρχιεπισκοπή θα διοργανώσει για την Κάλλας ένα ρεσιτάλ μετά το Πάσχα αλλά και μία «μνημόσυνη» συναυλία στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, την ημέρα του θανάτου της. 

«Θέλουμε να αναδείξουμε τις εμβληματικές μορφές που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό αυτής της πόλης αλλά και των ΗΠΑ, όπως η Μαρία Κάλλας και ο Δημήτρης Μητρόπουλος. Είναι δύο προσωπικότητες ορόσημα, ο Μητρόπουλος ήταν και ενορίτης του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος», μας λέει από τη Νέα Υόρκη ο Νεκτάριος Αντωνίου, ο οποίος από χθες είναι και ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Καθεδρικού Ναού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο κ. Αντωνίου με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μελετητής του Δημήτρη Μητρόπουλου και με εμπειρία στη διδασκαλία μουσικής και χορωδιών αναλαμβάνει την εκπόνηση ενός καλλιτεχνικού προγράμματος με στόχο η Αρχιεπισκοπή και ο Καθεδρικός Ναός να υποστηρίξουν την καλλιτεχνική δημιουργία που έχει ελληνικό και όχι μόνο περιεχόμενο. «Θα επιδιώξουμε πρεμιέρες έργων είτε Ελλήνων δημιουργών ή με ελληνική θεματική, αλλά θέλουμε και τη συνεργασία με ξένους συνθέτες και καλλιτέχνες», σημειώνει. Στόχος της νέας πρωτοβουλίας της Αρχιεπισκοπής είναι να γίνονται εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με μουσική, διαλέξεις, εκθέσεις εικαστικών, ενώ μέρος του προγράμματος θα περιοδεύει και εκτός Νέας Υόρκης με το πρότζεκτ «Ex Cathedra». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή