Στον «αέρα» τα δικαιώματα των συνθετών

Στον «αέρα» τα δικαιώματα των συνθετών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λανθασμένη και άδικη χαρακτηρίζει η Αυτοδιαχείριση την υπουργική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, με την οποία ανακαλείται για δύο μήνες η άδεια λειτουργίας του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων για στιχουργούς και συνθέτες. Πρακτικά η Αυτοδιαχείριση δεν μπορεί να εισπράττει δικαιώματα από τους χρήστες της μουσικής και ακόμη διερευνάται κατά πόσον θα μπορέσει να κάνει τα Χριστούγεννα τη διανομή των ήδη εισπραχθέντων δικαιωμάτων.

«Η υπουργός Πολιτισμού υλοποίησε μια εισήγηση του προηγούμενου Δ.Σ. του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας που ταυτιζόταν με το Δ.Σ. της ΕΥΕΔ, που ήταν εχθρικό απέναντί μας. Τιμωρούνται δημιουργοί και ξένοι οργανισμοί που έγιναν μέλη μας από το 2018. Εχει γίνει μια τεράστια αδικία με ανυπολόγιστο κόστος», λέει στην «Κ» ο συνθέτης και μέλος του Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης Νίκος Ζούδιαρης. Το προηγούμενο Δ.Σ. του ΟΠΙ με πρόεδρο τον νομικό Γιάννη Αντωνιάδη αντικαταστάθηκε με απόφαση της κ. Μενδώνη από τη νυν διοίκηση του οργανισμού με πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Παναγιώτη Τσίρη στα μέσα Οκτωβρίου.

Η εισήγηση του ΟΠΙ για ανάκληση της άδειας της Αυτοδιαχείρισης βασίστηκε στον έλεγχο που υλοποίησε η εταιρεία Ernst & Young σχετικά με τη βιωσιμότητά της, που όμως αφορούσε τα έτη 2015-2017 όταν ο οργανισμός εκπροσωπούσε ένα μικρό τμήμα της αγοράς. H διοίκηση της Αυτοδιαχείρισης έχει αποφασίσει να προσβάλει την υπουργική απόφαση με προσφυγή στο ΣτΕ. Η ανάκληση της λειτουργίας του οργανισμού δημιουργεί μια περίεργη κατάσταση, καθώς από χθες δεν υπάρχει τυπικά στην Ελλάδα αδειοδοτημένος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων για συνθέτες και στιχουργούς εκτός από την Ειδική Υπηρεσία Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, που όμως έχει διάρκεια ζωής έως τον Ιούνιο του 2020 και υπάγεται στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Επίσης, από χθες είναι και επισήμως «ακέφαλη», καθώς η υπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση της προσωρινής διαχειρίστριας, Μαρίας Βλάχου.

Ο διάδοχος οργανισμός που επιχειρούν να συστήσουν οι δημιουργοί – μέλη της ΕΥΕΔ, η Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), δεν έχει αδειοδοτηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού διότι (και εδώ) υπάρχουν ζητήματα βιωσιμότητας. Η κ. Μενδώνη ζήτησε την υποβολή ενός business plan του νέου οργανισμού, αλλά το εποπτικό συμβούλιο της ΕΥΕΔ πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του νέου φορέα προκύπτει από τα στοιχεία της μέχρι σήμερα πορείας της ίδιας της υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η ΕΥΕΔ επιχορηγήθηκε με 3 εκατομμύρια ευρώ από το ΥΠΠΟ στην αρχή της λειτουργίας της, ενώ (με βάση την έκθεση διαφάνειας του 2018) πήρε επιπλέον επιχορήγηση από το υπουργείο, ύψους 295.237 ευρώ, για να καλύψει σχεδόν τις μισές από τις δαπάνες της.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον ΟΠΙ, αλλά οι εκπρόσωποί του παρέπεμψαν στην υπουργική απόφαση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή