Η Ελλάδα που ροκάρει στην εποχή του χιπ-χοπ

Η Ελλάδα που ροκάρει στην εποχή του χιπ-χοπ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικά η καλύτερη εισαγωγή για να γνωρίσει κανείς τους Deaf Radio είναι να πατήσει play στον καινούργιο δίσκο τους με τίτλο «Modern Panic» και να απολαύσει την πανέμορφη προλογική μελωδία του ενός λεπτού. Ηδη από εκεί καταλαβαίνεις πως εδώ δεν πρόκειται για άλλη μία τίμια πλην πτωχή –όχι από άποψη χρημάτων– προσπάθεια ελληνικής μπάντας να μιμηθεί επιτυχημένα ξένα πρότυπα. Το ροκ του αθηναϊκού γκρουπ κοιτάζει βέβαια ευθέως στην desert/stoner πλευρά του Ατλαντικού, αλλά το κάνει υπερβολικά άρτια για να αγνοηθεί.

Τι σημαίνει, όμως desert, ροκ του 21ου αιώνα και γιατί συγκινεί τη νέα ελληνική σκηνή που ακόμα προτιμά τον ηλεκτρικό ήχο από τις μοδάτες ρίμες του χιπ-χοπ; «Η βάση της μουσικής είναι απλή – τραγούδι, κιθάρα, βαθύ μπάσο. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό με μπάντες που το παίζουν χρόνια όπως οι Nightstalker, οι Planet of Zeus και οι 1000Mods κι απέκτησε μεγάλη δημοφιλία μέσω αυτών. Ο δικός μας ήχος είναι πιο ξεκάθαρος σε αυτό το άλμπουμ, έχει και κάποια πιο ποπ στοιχεία που θυμίζουν ίσως τους Radiohead ή τους Tame Impala», μας λέει ο τραγουδιστής και κιθαρίστας της μπάντας, Πάνος Γκλίνος.

Τα τελευταία δύο χρόνια και μετά την επιτυχία του ντεμπούτου τους «Alarm», το κουαρτέτο των Deaf Radio έκανε μπόλικες «βόλτες» σε Ελλάδα και Ευρώπη, χτίζοντας στο πάλκο αυτή την πιο καθαρή καλλιτεχνική ταυτότητα. Στόχος των 28χρονων μουσικών, που φυσικά στη χώρα μας δεν μπορούν να βιοποριστούν από την τέχνη τους, είναι το άνοιγμα στο εξωτερικό, κάτι το οποίο, όπως μου εξηγεί ο Πάνος, χρειάζεται δουλειά αλλά και τύχη. Προχωρώντας με την ακρόαση του δίσκου και σε κομμάτια όπως τα «Animals» και «Modern Panic» μπορεί να ακούσει κανείς περισσότερο ρομαντισμό, ο οποίος παντρεύεται με τα γκάζια των «Dance Like a Reptile» και «Colours».

Η μουσική ποικιλία όμως δεν σταματά εδώ: ακριβώς στη μέση του άλμπουμ, το «Astypalea» μας θυμίζει πως εδώ ακούμε ένα ελληνικό σχήμα, ακόμη κι αν ο στίχος παραμένει αγγλικός. «Το τραγούδι έχει το όνομα του νησιού γιατί εκεί γράφτηκε. Μιλά για τη δύναμη της ενότητας, της παρέας, που στο συγκεκριμένο μέρος είναι πάρα πολύ ορατή. Η αλήθεια είναι πως έχουμε συζητήσει αρκετά να μπει ελληνικός στίχος, παραλίγο και να το κάνουμε. Ακούγεται πάντως κάπως περίεργος στο συγκεκριμένο είδος μουσικής».

Το καταληκτικό «Gas Station People» ανακαλεί τις δόξες του κλασικού ροκ, κάτι σαν επιστροφή στο σπίτι για όλους όσοι αγαπούν τον ηλεκτρικό ήχο. Αυτή, άλλωστε, είναι και η ουσία της συγκεκριμένης μουσικής· ένα ταξίδι που συχνά μπορεί να περνά μέσα από τα άνυδρα τοπία της ερήμου ή από σκοτεινές αλέες, πάντα όμως καταλήγει στο πάθος και στη λαχτάρα για ζωή. Οι Deaf Radio παρουσιάζουν τον νέο δίσκο ζωντανά στο Temple (Ιάκχου 17) την προσεχή Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή