«Αγνωστες» Ελληνίδες, παραμελημένος πλούτος της μουσικής

«Αγνωστες» Ελληνίδες, παραμελημένος πλούτος της μουσικής

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμβαθύνοντας σε μια έρευνα ετών, αλλά κυρίως εκφράζοντας μια αγωνία μετάδοσης γνώσης και συγκίνησης, η πιανίστα Εφη Αγραφιώτη είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη δεύτερη συναυλία με έργα Ελληνίδων (και ελληνικής καταγωγής) συνθετριών. Είναι ένα ερευνητικό σχέδιο που προχωράει μεθοδικά σε βάθος χρόνου, και πρόσφατα με συνοδοιπόρο τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, με την οποία θα παρουσιάσουν τη συναυλία «Μούσα Ελληνική. Τραγούδια Ελληνίδων και ελληνικών καταγωγής συνθετριών» στο Ωδείο Αθηνών, στις 12 Φεβρουαρίου (ώρα 20.30).

Η συναυλία παρουσιάζει 28 τραγούδια συνθετριών, ορισμένων αγνώστων στο ευρύ κοινό, αλλά με μεγάλη εκπροσώπηση από την Ιρμα Κολάση ώς τη Λένα Πλάτωνος. Εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως και η περυσινή, που ήταν η πρώτη συστηματική παρουσίαση με αυτήν τη θεματική. «Πέρυσι τέτοιο καιρό, στην Εναλλακτική Σκηνή του ΚΠΙΣΝ διαπιστώσαμε ότι κάτι… κινείται θετικά», λέει η Εφη Αγραφιώτη. «Εισπράξαμε το έκδηλο ενδιαφέρον ενός πολυάριθμου κοινού, αυτό ήταν ευανάγνωστο. Αρκετοί νεότεροι μουσικοί αμέσως μετά τη συναυλία ζήτησαν βοήθεια για να υλοποιήσουν ιδέες, με θέμα τη γυναικεία μουσική δημιουργία. Θα συνεχίσουμε λοιπόν, προσδοκώντας κάτι ακόμα πιο θετικό. Οι άγνωστες (στο μεγαλύτερο ποσοστό) αυτές προσωπικότητες, μας αιφνιδιάζουν με τη συνθετική έμπνευσή τους αλλά και με την επιλογή στίχων μεγάλων ποιητών, πάνω στην οποία στήριξαν τα τραγούδια τους αυτά, σε μερικές περιπτώσεις 100-150 χρόνια πριν την “ισότητα” ή μάλλον πριν το δικαίωμα στη μόρφωση και στην ελευθερία επιλογών και επαγγελματικών κινήσεων. Τα τραγούδια τους είναι πραγματικοί μουσικοί θησαυροί. Εντυπωσιακή και προχωρημένη για την εποχή που γράφτηκαν γραφή, έμπνευση αστείρευτη, πρωτοτυπία, λεπτότητα στο πλέξιμο της φωνής με το πιάνο, ένστικτο βαθιά μουσικό και γνώση».

Η Εφη Αγραφιώτη είναι μουσικός με τη σύνθετη ερμηνεία της λέξης, παιδαγωγός, ερευνήτρια, εμψυχώτρια. Ανοίγει δρόμους όπως και με το προ ετών (2004) βιβλίο της «Η μουσική δεν είναι γένους θηλυκού;» (Η Ελληνίδα μουσικός στην εστία της πολυτρόπου Μούσας), που είχε κυκλοφορήσει από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων και τις εκδόσεις Δρόμων και στο οποίο εντοπίζεται και η ευρύτερη προβληματική ενός έως τότε αχαρτογράφητου τοπίου.

«Παράλληλα με την ετοιμασία της συναυλίας, ηχογραφούμε ένα διπλό cd με τραγούδια Ελληνίδων και πιστεύουμε ότι τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο για να το χαρούν και όσοι αφουγκράζονται τη συμβολική σημασία του εγχειρήματος. Θα παρουσιάσουμε πολλά τραγούδια που ακούγονται για πρώτη –πιθανώς– φορά ή παίχτηκαν και μετά δεν ξαναπαίχτηκαν για διάφορους λόγους». Στη συναυλία της 12/2 (είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου) θα ακουστούν τραγούδια των συνθετριών Κλεονίκης Γενναδίου, Ερης Μαρκουίζου, Ιρμας Κολάση, Μαριώς Φοσκαρίνα-Δαμασκηνού, Μάνσι Μπαρμπέρις, Βασιλικής Φιλιππαίου, Μαρίας Καλογρίδου, Μαρίας Ταμπάν-Κεφαλιάδη, Ελένης Λαμπίρη, Λίλας Λαλαούνη, Λίντας Κουβαράς, Λένας Πλάτωνος, Βιβιέν Ναπ. Λαμπελέτ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή