Ο μαέστρος Κριστόφ Εσενμπαχ διευθύνει την ΚΟΑ… για καλό σκοπό

Ο μαέστρος Κριστόφ Εσενμπαχ διευθύνει την ΚΟΑ… για καλό σκοπό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σπίτι μου βρίσκεται εντός μου. Και η σκηνή είναι ο κόσμος μου» συνηθίζει να λέει ο μαέστρος Κριστόφ Εσενμπαχ, ο οποίος στις 29 Ιανουαρίου θα διευθύνει την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν υπέρ της ένωσης «Μαζί για το Παιδί», μια ομπρέλα μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, τα οποία από το 1996 εργάζονται για την ευημερία παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Η ένωση και τα μέλη της προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως, εκ των οποίων στα 10.000 σε συστηματική βάση. 

Είναι βέβαιο πως ο Εσενμπαχ καταλαβαίνει περισσότερο από τον καθένα τι σημαίνει να περνάς αντιξοότητες στην παιδική σου ηλικία. Η ιστορία του είναι συναρπαστική, όχι μόνο για τα δραματικά γεγονότα που βίωσε, αλλά κυρίως για την ιαματική δύναμη της μουσικής, που κατάφερε να αντιστρέψει τον ρουν της ζωής του. Γεννημένος το 1940 στο γερμανικό Μπρέσλαου (σημερινό Βρότσλαβ, στην Πολωνία), ο Κριστόφ έχασε τη μητέρα του στη γέννα, ενώ ο πατέρας του δολοφονήθηκε από τους ναζί. Τον πήρε υπό την προστασία της η γιαγιά του, η οποία επίσης έχασε τη ζωή της από τύφο στην προσπάθειά της να βρεθεί στα ασφαλή εδάφη των συμμάχων. Βρέθηκε και ο ίδιος σε καραντίνα εξαιτίας της αρρώστιας και υπήρξε ο μόνος επιζών.

Ο μαέστρος Κριστόφ Εσενμπαχ διευθύνει την ΚΟΑ… για καλό σκοπό-1

Η ένωση «Μαζί για το Παιδί» είναι ομπρέλα πολλών σωματείων.

Ο μικρός Κριστόφ τελικά υιοθετήθηκε από μια εξαδέλφη της μητέρας του, η οποία τον εντόπισε ύστερα από πολλές περιπέτειες. Τα πολλαπλά τραύματα τον είχαν επηρεάσει τόσο ώστε αρνείτο να αρθρώσει έστω και λέξη για ένα χρόνο. Η σιωπή του έσπασε μόνον όταν άρχισε να μαθαίνει πιάνο. Ο Εσενμπαχ διαπρέπει σε όλους τους μουσικούς διαγωνισμούς της Ευρώπης. Σύντομα γίνεται ένας από τους πιο διάσημους πιανίστες και η δισκογραφία του εντυπωσιάζει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς κριτές παγκοσμίως. Μέντοράς του είναι ο θρυλικός μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο οποίος διακρίνει το ταλέντο του. Το απόγειο έρχεται όταν ανεβαίνει στο πόντιουμ. Διευθύνει την ορχήστρα του Παρισιού, την Ορχήστρα του Χιούστον και της Φιλαδέλφειας, τη North German Radio Symphony Orchestra, την Orchestre de la Tonhalle de Zurich και μία από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, η ορχήστρα του Konzerthaus, τον κάνει διευθυντή της. Ο Εσενμπαχ έθεσε ως καθήκον του να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους μουσικούς μπορεί. Ανάμεσά τους, ο Λανγκ Λανγκ, η Μαρισλό Μοντάλβο, αλλά και ο Ελληνας Ευστάθιος Καραπάνος. Υπό τη διεύθυνσή του η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μάλερ με σολίστ τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή