Ο ανεξάντλητος κοσμοπολίτης της τζαζ

Ο ανεξάντλητος κοσμοπολίτης της τζαζ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετα από άλλους τζαζίστες, ο Γιώργος Κοντραφούρης έχει πολύ ευρύ πεδίο μουσικών ενδιαφερόντων. Ροκ που το αγάπησε πολύ στα Ταμπούρια του Πειραιά όπου μεγάλωσε, εκεί άλλωστε εκτίμησε και την αμεσότητα του ρεμπέτικου, τα τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι και του Σαββόπουλου.

Οσον αφορά, δε, την τζαζ με την οποία καταπιάστηκε στα 16 του, δεν παραλείπει να τιμά τους μεγάλους δασκάλους αυτής της τέχνης. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη συναυλία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο νέο μουσείο στο Παγκράτι, ήταν δική του, φόρος τιμής στον Τελόνιους Μονκ. Στον καινούργιο του δίσκο με τίτλο «Τhe Passing» που κυκλοφόρησε από την Puzzlemusik την περασμένη βδομάδα, ο κορυφαίος πιανίστας και οργανίστας, τιμάει δημιουργούς που ήταν και πιο κοντά του, όπως ο μέντοράς του, ο συνθέτης, πιανίστας και δάσκαλος της τζαζ, Μάρκος Αλεξίου, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαδρομή του. Διασκεύασε με ενδιαφέροντα τρόπο τη σύνθεση «Aeoliana» του δασκάλου του, πρωτοτυπεί όμως μεταμορφώνοντας σε μια ορχηστρική σύνθεση και το τραγούδι «Αιώρα», που η Σαβίνα Γιαννάτου παρουσίασε για πρώτη φορά το 1982 στην Κέρκυρα, στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι.

Στο «The Passing» εξερευνά το πιάνο «ως μέσο ανασκόπησης των μουσικών του αναμνήσεων», με τη μορφή ενός τζαζ τρίο. Είναι εξαιρετικοί οι νέοι μουσικοί που έχει μαζί του: ο Κίμων Καρούτζος στο μπάσο και ο Αμερικανός Jason Wastor στα ντραμς. Ο ένας είναι μαθητής του θρυλικού Ron Carter και ο άλλος μαθητής του master Kenny Washington.

Παρά τις ποικίλες αναφορές του, ο καταξιωμένος πιανίστας είναι ένας δημιουργός-ερμηνευτής, με έντονη προσωπική σφραγίδα. Αυτή ακριβώς τη σφραγίδα τού αναγνώρισαν σημαντικοί ξένοι ομότεχνοί του που συνεργάστηκαν μαζί του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και η ακαδημία Σιμπέλιους στη Φινλανδία, στην οποία έχει διδάξει όπως άλλωστε και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο όπου συνεχίζει την εκπαιδευτική του δράση. Ενώ έχει κάνει και σεμινάρια σε άλλες χώρες από την Ιρλανδία μέχρι την Ινδονησία.

Το άλμπουμ θα παρουσιαστεί στο Birdland Theatre στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 2 Φεβρουαρίου. Αργότερα, ο κοσμοπολίτης τζαζίστας που μοιράζει τον χρόνο του σε χώρες της Ευρώπης, στο πατρικό του στον Πειραιά και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, θα το παρουσιάσει και στην  Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή