Πνευματικά δικαιώματα: Σημαντικότερο βήμα η σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας

Πνευματικά δικαιώματα: Σημαντικότερο βήμα η σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνάντηση που είχε προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με Ελληνες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων, οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς κ.ά., είχε εκφράσει τη βούλησή του να στηρίξει με κάθε τρόπο το ελληνικό τραγούδι, τους χιλιάδες  δημιουργούς –συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς– που έχουν ως αποκλειστική πηγή εισοδήματος τα πνευματικά δικαιώματα.

Eίχε ταχθεί στο πλευρό τους και στην προσπάθεια μετεξέλιξης της Ειδικής Υπηρεσίας Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), που συστάθηκε ως προσωρινή λύση μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα συλλογής των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Η λειτουργία του συγκεκριμένου φορέα, όμως, προσκρούει στο γεγονός ότι δεν έχει πάρει ακόμη άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού. Πριν από λίγες μέρες η ηγεσία του ΥΠΠΟ, απαντώντας στις κλιμακούμενες αντιδράσεις των καλλιτεχνών, έσπευσε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι σταθερός στόχος είναι η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, που σημαίνει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων, αλλά και υπενθυμίζει ότι «οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης (ΑΟΔ) γνωστοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αλλά και στη βάση των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει για τη σύστασή τους ο ελληνικός νόμος. Η σύστασή τους δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού ή της διοίκησης. Η ύπαρξη ΑΟΔ –οι οποίες λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης– προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και από την Οδηγία για τη συλλογική διαχείριση».

Υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν, με σημαντικότερο την σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας. «Με την προσκόμισή της θα ακολουθηθεί η κατά νόμον διαδικασία αδειοδότησης», καταλήγει η ανακοίνωση από το ΥΠΠΟ.

Το θέμα, πάντως, προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση και η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να το αξιοποιήσει από την πρώτη στιγμή διά του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Aλέξη Χαρίτση, ο οποίος δήλωσε ότι «η νέα κυβέρνηση καθυστερεί την αδειοδότηση του Οργανισμού των δημιουργών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα επιτυχίας του. Με την πολιτική της, μας επιστρέφει στο παρελθόν, με τους δημιουργούς διασπασμένους να καθίστανται και πάλι έρμαιο μιας νέας ή περισσοτέρων νέων ΑΕΠΙ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή