Εκθεση βιωσιμότητας η ΕΔΕΜ, σε έλεγχο η ΕΥΕΔ

Εκθεση βιωσιμότητας η ΕΔΕΜ, σε έλεγχο η ΕΥΕΔ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή παίρνει το θέμα της αδειοδότησης του φορέα συλλογικής διαχείρισης ΕΔΕΜ, του διάδοχου σχήματος που έρχεται να αντικαταστήσει την κρατική υπηρεσία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) με τη χθεσινή κατάθεση έκθεσης βιωσιμότητας.

Το business plan που απαίτησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και έχουν ζητήσει οι δημιουργοί – μέλη της ΕΥΕΔ στην Deloitte δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ωστόσο, χθες, υποβλήθηκε μια έκθεση βιωσιμότητας για την περίοδο 2020-2024 από την ΕΔΕΜ με υπογραφή τρίτου φοροτεχνικού γραφείου. 

Η έκθεση, που είναι στη διάθεση της «Κ», προβλέπει εισπράξεις από την πρώτη μέρα λειτουργίας της ΕΔΕΜ, αύξηση εσόδων με ρυθμό περίπου 15% ανά έτος από τον πρώτο χρόνο, ενώ εκτιμά ότι τα έσοδα από δικαιώματα που πρόκειται να μεταφερθούν από την ΕΥΕΔ στον νέο φορέα ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ, από τα οποία 20% θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών κατά την έναρξη της λειτουργίας της.

Εκτιμάται, επίσης, ότι τα έσοδα της ΕΔΕΜ θα διαμορφωθούν σε 12,9 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το 2024 θα ανέλθουν σε 21,3 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα στο ίδιο διάστημα διαμορφώνονται από 3 εκατ. ευρώ σε 4,2 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις που εμφανίζεται να κάνει η ΕΔΕΜ στην πενταετία ανέρχονται σε 700.000 ευρώ. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν η μελέτη της Deloitte συμφωνεί με την υποβληθείσα έκθεση και εάν οι εκτιμήσεις διαφέρουν όταν στο τοπίο προσμετρώνται οι «ανταγωνιστές» ΟΣΔ, όπως η Αυτοδιαχείριση.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελούν τα μέλη της ΕΔΕΜ. Η κ. Μενδώνη, απαντώντας από τη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, σημείωσε πως οι συνεταιριστές του νέου φορέα είναι 269 μέλη με αρχικό κεφάλαιο 9.500 ευρώ. Στην έκθεση εμφανίζονται 1.290 ως μέλη και αναθέτοντες, ενώ εκτιμάται ότι αυτοί θα αυξηθούν σε 12.000 μετά την αδειοδότηση (πρέπει να υπογράψουν νέες συμβάσεις).

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση βιωσιμότητας που κατέθεσε η ΕΔΕΜ θα εξεταστεί από τον ΟΠΙ, ο οποίος και θα γνωμοδοτήσει. Η κ. Μενδώνη υπενθύμισε ότι η τελική απόφαση είναι αρμοδιότητα του υπουργού. Σημείωσε ακόμη ότι έχει ξεκινήσει έλεγχος στην ΕΥΕΔ για τη διαχείριση, τις πληρωμές και τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν (ή δεν μπορούν) να μεταβιβαστούν στον νέο φορέα. Εκεί ίσως κρύβονται οι απαντήσεις για την επόμενη μέρα της ΕΔΕΜ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή