Ξεκινάει η μάχη της «προίκας»

Ξεκινάει η μάχη της «προίκας»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύλογα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων θεωρείται λήξαν. Η ΕΔΕΜ από χθες το βράδυ έχει και επισήμως άδεια λειτουργίας έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, που επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της «Κ». Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ σηματοδοτεί την ίδρυση ενός νέου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που θα διαδεχθεί την κρατική ΕΥΕΔ και θα είναι ο δεύτερος με άδεια, μετά την Αυτοδιαχείριση. Για να αποκτήσει, όμως, η ΕΔΕΜ περιεχόμενο και πραγματική υπόσταση, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης από την ΕΥΕΔ στον νέο οργανισμό. Ο νόμος προβλέπει τη μεταφορά της δραστηριότητας της Ειδικής Υπηρεσίας στον διάδοχο φορέα με ΚΥΑ των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών και τη ρύθμιση θεμάτων αποτίμησης των στοιχείων που μεταβιβάζονται. Γι’ αυτό άλλωστε και το ΥΠΠΟΑ έχει ξεκινήσει έλεγχο στον υπό μετάβαση φορέα. Μαθαίνουμε, όμως, ότι η ΕΔΕΜ έχει ξεκινήσει συναντήσεις με πολιτικά κόμματα και μάλιστα θα επιδιώξει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (μη με ρωτάτε εάν θα τη βιντεοσκοπήσει κάποιος αυτή τη φορά) για να πετύχει μια συναίνεση στα στοιχεία που θέλει να παραλάβει από την ΕΥΕΔ. Ποια είναι αυτά; Συμβάσεις με τους χρήστες της μουσικής, κρατήσεις επί των εσόδων και περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ από δικαιώματα που δεν έχουν διανεμηθεί από τα οποία, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας, η ΕΔΕΜ θα χρησιμοποιήσει το 20% για τα πρώτα έξοδα. Θα κατατεθεί τέτοια τροπολογία; Για να δούμε. Η «προίκα» της ΕΥΕΔ δεν είναι αμελητέα.

Δεν είναι βέβαιο, πάντως, ότι όλοι συμφωνούν με αυτά τα σχέδια και η πολιτική αντιπαράθεση μοιάζει αναπόφευκτη. Στην ανακοίνωση του το ΥΠΠΟΑ σημειώνει, μάλιστα, ότι η αδειοδότηση θα είχε ολοκληρωθεί συντομότερα εάν «οι κατά νόμο υπεύθυνοι, αντί να αποβλέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, είχαν τηρήσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους» και συστήνει διαφάνεια στη διαχείριση και λογοδοσία για τον νέο οργανισμό. Ανεξαρτήτως όμως απ’ όλα αυτά, το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει. Πόσους παίκτες αντέχει η ελληνική αγορά; Μήπως ήρθε η ώρα να καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουν σοβαρά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή