Αναβολές και απορίες για τις αποζημιώσεις

Αναβολές και απορίες για τις αποζημιώσεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από πολλές απόψεις αναμενόμενη ήταν η χθεσινή οδηγία του ΕΟΔΥ περί αναστολής των πολιτιστικών εκδηλώσεων άνω των 1.000 ατόμων· έτσι, φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής προσαρμόστηκαν άμεσα: οι συναυλίες της Αλκ. Πρωτοψάλτη για χθες και σήμερα αναβλήθηκαν, απόφαση που αναμένεται να εφαρμοστεί και σε όσες εκδηλώσεις επρόκειτο να φιλοξενηθούν στις μεγάλες αίθουσες «Χρήστος Λαμπράκης» και «Αλεξάνδρα Τριάντη». Ειδικά στην πρώτη, η πλησιέστερη ημερολογιακά συναυλία είναι εκείνη του διάσημου Αμερικανού βιολονίστα Τζόσουα Μπελ, στις 21 Μαρτίου, όταν δηλαδή δεν αναμένεται να έχει αρθεί ο περιορισμός του ΕΟΔΥ. Οι «μικρότερες» εκδηλώσεις συνεχίζονται μεν κανονικά, αν και η πτώση στην προπώληση των εισιτηρίων είναι αισθητή.

Σε συναυλίες για νεανικότερα κοινά, όπως εκείνες που διοργανώνει η Detox Events (μεταξύ άλλων έχει ανακοινώσει τους Red Hot Chilli Peppers για τον Ιούνιο ή τους Foals για τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του EJEKT Festival), η προπώληση κινείται με πιο αισιόδοξους ρυθμούς. Ωστόσο, οι άμεσες συναυλίες της εταιρείας, των Editors λ.χ. στο κλειστό στάδιο του Tae Kwon Do στις 28 Μαρτίου, θα πρέπει να ακυρωθούν. Οι διοργανωτές είναι έτοιμοι για τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων, όπως επισημαίνουν όμως, υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι γνωστό πώς θα διευθετηθούν: τα συμβόλαια ασφάλισης εκδηλώσεων δεν προβλέπουν την ακύρωση μιας συναυλίας λόγω προληπτικών μέτρων για εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Υπάρχει βέβαια η ασφαλιστική πρόβλεψη της ανωτέρας βίας, αν και αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες αφήνουν θολό το τοπίο», λέει ο Θωμάς Μαχαίρας της Fuzz Productions, υπεύθυνης μεταξύ άλλων για το καλοκαιρινό φεστιβάλ Release Athens. Για την εκδήλωση, η εταιρεία διατηρεί στάση αναμονής, αν και μικρή πτώση στην προπώληση ανιχνεύεται ήδη. Προς το παρόν, τους διοργανωτές απασχολεί η τύχη συναυλιών όπως των Blues Pills στις 4 Απριλίου, στο Fuzz Club, το οποίο φιλοξενεί λίγο παραπάνω από 1.000 άτομα: «Αναρωτιόμαστε πώς εξασφαλίζεται ότι ο ιός μεταδίδεται μεταξύ χιλίων ατόμων και όχι πεντακοσίων ή εκείνων που κινούνται λ.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αραγε, η οδηγία αφορά τη χωρητικότητα ή τα εισιτήρια που θα κοπούν; Μάλλον στο πρώτο, αν και θα θέλαμε αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά».

Κατά τα άλλα, οι συναυλίες του κολομβιανού σταρ Μαλούμα, στις 11 και 13 Μαρτίου, αναβάλλονται. Σε χώρους όπως το Εθνικό Θέατρο, με αίθουσες που φιλοξενούν λιγότερους από 1.000 θεατές, οι παραστάσεις συνεχίζονται, με εισιτήρια εν πολλοίς προαγορασμένα και με τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως το βιβλιοπωλείο Πλειάδες στο Παγκράτι, οι παρουσιάσεις έχουν αναβληθεί από τις 28 Φεβρουαρίου. «Το αποφασίζουμε σε συνεννόηση με συγγραφείς και εκδοτικούς», λέει η Αλεξάνδρα Μπίζη. «Ως οικοδεσπότες μιας εκδήλωσης φέρουμε και μια κοινωνική ευθύνη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή