ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ανεκτίμητη παρέα του ραδιοφώνου στην εποχή της καραντίνας

Η ανεκτίμητη παρέα του ραδιοφώνου στην εποχή της καραντίνας

Λέμε και γράφουμε αυτές τις ημέρες για ταινίες, σειρές, μουσικά άλμπουμ, βιβλία, διαδικτυακά βίντεο κ.ο.κ., τα οποία μπορούν να μας κάνουν παρέα και να συνοδεύσουν, κατά το δυνατόν ευχάριστα, την πολύωρη παραμονή στο σπίτι. Το πιο «θερμό» μέσο, ωστόσο, αυτό στο οποίο πολλοί καταφεύγουμε όλες τις ώρες της ημέρας –και της νύχτας– είναι σίγουρα το ραδιόφωνο. «Το ραδιόφωνο είναι μεγάλη παρέα ακόμα και τις κανονικές εποχές· τώρα παραπάνω, ειδικά για ανθρώπους που είναι μόνοι, ηλικιωμένους ή και νεότερους, είναι ένας καλός φίλος που θα σε βοηθήσει στο τέλος να κρατήσεις και τα λογικά σου», μου λέει ο Κώστας Βαϊμάκης, που κάνει εκπομπές στον Sport Fm 94.6.

Το ραδιοφωνικό «Fight Club» (10-12 το βράδυ), το οποίο δημιούργησε μαζί με τον Γιάννη Τσαούση το 2001, είναι ίσως η πιο sui generis εκπομπή των ελληνικών ερτζιανών, κάτι ανάμεσα σε αθλητική σάτιρα και ιδιότυπη λέσχη παραγωγών – ακροατών, με τους δικούς της κώδικες και με εσωτερικά αστεία. «Αυτό το διάστημα θέλω να αποφεύγω να κινούνται όλες οι εκπομπές γύρω από τον κορωνοϊό, νομίζω πως χρειάζονται και πιο ανάλαφρα θέματα, για να ξεφεύγει ο κόσμος. Ούτως ή άλλως, οι δικοί μας οι “μουτζαχεντίν” (σ.σ.: αναφέρεται με αγάπη στο κοινό τους) στα εύκολα και στα δύσκολα πάντα τον ίδιο χαβαλέ κάνουν». Οχι τυχαία, οι εκπομπές αυτής της εβδομάδας, που γίνονται με το δίδυμο να επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου, είναι από τις πιο απολαυστικές της χρονιάς.

Τι συμβαίνει, όμως, σε πιο ενημερωτικά μονοπάτια; Η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η οποία σχετικά πρόσφατα ανέλαβε τη διεύθυνση του Αθήνα 9.84, μας λέει σχετικά: «Ο κόσμος αυτόν τον καιρό θέλει να ενημερώνεται και να περνάει καλά. Το έχουν ανάγκη τόσο εκείνοι όσο και εμείς. Να ενημερωνόμαστε, να ψυχαγωγούμαστε και να νιώθουμε πως ένα κομμάτι της κανονικότητάς μας υπάρχει ακόμα. “Μείνετε εκεί” είναι αυτό που μας λένε στα μηνύματα, και για εμάς είναι κίνητρο. Μας δίνει ώθηση, όπως ο ένας δίνει κουράγιο στον άλλον σε μια σκυταλοδρομία. Δημοσιογραφικά, πάντως, χρειάζεται τώρα ακόμα περισσότερη υπευθυνότητα από όλους όσοι είμαστε στον χώρο».

Ο 9.84, όπως και τα περισσότερα ραδιόφωνα, λειτουργεί πλέον με προσωπικό ασφαλείας, τις μίνιμουμ βάρδιες και με ζωντανές εκπομπές που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βγαίνουν από το σπίτι. «Στόχος είναι να παραμείνουμε ανοιχτοί, με ζωντανό πρόγραμμα, έστω και μέσω Ιντερνετ, αν χρειαστεί. Από τότε που έκλεισαν τα μαγαζιά νιώθουμε πολύ περισσότερο κόσμο να είναι στην άλλη άκρη του δέκτη πια, το βλέπουμε στην επικοινωνία. Θέλουν καλές μουσικές και λίγα λόγια που να τους βγάζουν από τη ρουτίνα», μου επισημαίνει ο Γιώργος Μουχταρίδης (10-12 το πρωί στον Pepper 96.6).

Οσο για το αν οι επιλογές της μουσικής προσαρμόζονται στον καιρό της καραντίνας, ο ίδιος απαντάει: «Γενικά το πρόγραμμα δεν αλλάζει πολύ, οι ωραίες μουσικές είναι πάντα επίκαιρες. Εχω παρατηρήσει, πάντως, ότι ο κόσμος ζητάει περισσότερα κομμάτια που δίνουν κίνητρα, που εμψυχώνουν. Σήμερα, για παράδειγμα, έπαιξα το “Don’t give up” του Πίτερ Γκάμπριελ και της Κέιτ Μπους και άρεσε πολύ ο στίχος, το θέμα του. Επειδή, όπως φαίνεται, πρόκειται για μια κατάσταση που θα κρατήσει καιρό, πιθανότατα θα έχουμε εναλλαγές και στάδια στη διάθεσή μας. Και εμείς λοιπόν, που είμαστε στα ΜΜΕ, πρέπει να προσαρμοζόμαστε ανάλογα για να βοηθάμε όσο μπορούμε».