ΜΟΥΣΙΚΗ

Δ. Γραμμένος: Βλέμμα στραμμένο στο αύριο

Δ. Γραμμένος: Βλέμμα στραμμένο στο αύριο

Ενα πλούσιο πρόγραμμα μετακλήσεων, συνεργασιών και μεγάλων συγκινήσεων καλείται και αυτό, όπως τόσα ακόμη, να αναπροσαρμοστεί και να περιμένει τις εξελίξεις. Λίγες μόνο ημέρες πριν από το lockdown, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος ξεδίπλωνε τα σχέδιά του γεμάτος με εκείνο τον φλεγματικό ενθουσιασμό, μια εγγενής αντίφαση, που μάλλον τον χαρακτηρίζει.

Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν από τη χρονική διάρκεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας, οπότε μπορούμε να ελπίζουμε πως το μεγάλο επίτευγμα που αφορά μια πλευρά της πολύπτυχης καριέρας του, η εξέλιξη της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) θα προχωρήσει και ότι η ελληνική ορχήστρα, δημιούργημα του Διονύση Γραμμένου, θα ανοίξει το Φεστιβάλ Young Euro Classic στις 24 Ιουλίου στο Konzerthaus του Βερολίνου. Εκεί προσκαλούνται ετησίως οι κορυφαίες ορχήστρες νέων διεθνώς και το γεγονός ότι προσκλήθηκε η ηλικίας μόλις τριών ετών ΕΛΣΟΝ να ανοίξει το Φεστιβάλ είναι άθλος.

Στο πρόγραμμα είναι να γίνει και μια συναυλία, σαν πρόβα τζενεράλε, στο ΚΠΙΣΝ, στις 22 Ιουλίου. «Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, πέρα από το προφανές γεγονός της πρόσκλησης, είναι ότι αποτελεί μια ευκαιρία για εμβάθυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων, σε κάθε επίπεδο», λέει ο Διονύσης Γραμμένος, επισημαίνοντας πως στη συναυλία του Βερολίνου τον Ιούλιο είναι προγραμματισμένη η συμμετοχή της Γερμανίδας Eva Gesine Baur, ιστορικού τέχνης και συγγραφέως, που είναι ευρέως γνωστή με το ψευδώνυμο Lea Singer. Το κείμενό της με τίτλο «Greece in Europa» (ανάθεση του Young Euro Classic) θα φωτίσει πολύπλευρα τη διαχρονική ελληνογερμανική σχέση και θα πλαισιώσει το πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη Συμφωνία αρ. 9, του Νέου Κόσμου, του Ντβόρζακ, αλλά και δύο πρεμιέρες-αναθέσεις. Τα έργα του Ελληνα συνθέτη Ελευθερίου Βενιάδη και της Γερμανίδας συνθέτριας Μπίρκε Μπέρτελσμάιερ. Εξαιρετική είναι και η συμβολή της σοπράνο Χριστίνας Πουλίτση που θα ερμηνεύσει δύο άριες του Μότσαρτ. Θα είναι ένα επίτευγμα σύγκλισης του ευρωπαϊκού πνεύματος με όχημα τη νέα γενιά των μουσικών.

Ο Διονύσης Γραμμένος, σε διαρκή δημιουργική διάθεση, ηχογράφησε πρόσφατα μαζί με τον εκλεκτό πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο, το 2ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Φέλιξ Μέντελσον (1890-1847), διευθύνοντας την ΕΛΣΟΝ. «Αισθάνομαι πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα αυτής της ηχογράφησης, για την εξαιρετική ποιότητα του ήχου της ορχήστρας και για την ενέργεια που εκπέμπει αυτή μας η σύμπραξη», λέει. Η ηχογράφηση (και βιντεοσκόπηση) έγινε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Για τον Αύγουστο έχει προγραμματιστεί καλοκαιρινή περιοδεία (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο) με την Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων (European Student Orchestra) ερμηνεύοντας την 5η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, έναν συνθέτη με τον οποίον ο Διονύσης Γραμμένος έχει βαθιά εσωτερική σχέση. Ηταν η έκθεσή του στην πλούσια μουσική γλώσσα του Μάλερ και στην πνευματική διάσταση των συμφωνικών του έργων, που τον ώθησαν στη διεύθυνση ορχήστρας.

Είναι δύσκολο να καταγράψει κανείς τη διεθνή δραστηριότητα του Διονύση Γραμμένου και θα είχε να πει κανείς πολλά ακόμη αν δεν υπήρχε η πανδημία. Η πρόσφατη πρόσκληση που έλαβε από τη Σκάλα του Μιλάνου να διευθύνει την Ορχήστρα Δωματίου του Θεάτρου της Σκάλας (Cameristi della Scala) στο 2ο Κοντσέρτο για πιάνο του Ραχμάνινοφ με σολίστ τη σπουδαία Κάτια Μπουνιατισβίλι (η συνεργασία με τη Σκάλα θα συνεχιστεί) ήταν ορόσημο. Οπως και η πρόσφατη επίσης συνεργασία του με την Canadian Opera Company του Τορόντο, για τις όπερες του Μότσαρτ «Απαγωγή από το Σεράι» και Τσαικόφσκι «Ευγένιος Ονιέγκιν» (παραγωγή της ΜΕΤ/ σκηνοθεσία Ρόμπερτ Κάρσεν).