Πώς θα «ξεκλειδώσουμε» τον πολιτισμό;

Πώς θα «ξεκλειδώσουμε» τον πολιτισμό;

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Δανία, στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες, οι συναυλίες, γενικότερα οι μαζικές συναθροίσεις, απαγορεύονται έως τις 31 Αυγούστου. Τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ευρώπη και στην Αμερική, όπως το Γκλάστονμπερι στην Αγγλία, το Ροσκίλντε στη Δανία, το Χέλφεστ στη Γαλλία, το Σπλας! στη Γερμανία, το Τουμόροουλαντ στο Βέλγιο κ.ά., μεταθέτουν τις φετινές διοργανώσεις τους για το 2021.

Πριν από λίγες ημέρες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μετασχηματισμού Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και ειδικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Ζέκι Ιμάνιουελ δήλωσε στους New York Times ότι οι «μεγάλες συναθροίσεις, όπως συναυλίες, συνέδρια και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, ίσως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο του 2021, το νωρίτερο». O φόβος ότι ο ιός θα εξαπλωθεί σε χειρότερα επίπεδα δεν έχει ξεπεραστεί.

Εν τω μεταξύ, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Δημιουργικών Επιχειρήσεων, που προωθεί τα συμφέροντα των πολιτιστικών οργανισμών της Ευρώπης, σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποίησε στις 17 Απριλίου με τίτλο «Βγαίνοντας από την κρίση του COVID-19. Η επανεκκίνηση των πολιτιστικών δημιουργικών βιομηχανιών είναι στο επίκεντρο της ανοικτής και βιώσιμης Ευρώπης», εξέτασε μεταξύ άλλων τα σενάρια της επιστροφής. Εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, την αγορά εργασίας των καλλιτεχνών και τον πολιτισμό που βρήκε μεγάλη πρόσβαση στο Δια-δίκτυο, είχε ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Τζαστίν Σίμονς (αναπληρώτρια δήμαρχος πολιτισμού και δημιουργικών βιομηχανιών του Λονδίνου), η οποία τόνισε ότι πρέπει να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα «ξεκλειδώσουμε» τον πολιτισμό από τη θέση που βρίσκεται και να λύσουμε το θέμα την κοινωνικής αποστασιοποίησης στα πολιτιστικά γεγονότα.

Στην Κίνα, ανέφερε, ήδη εξετάζεται η επιλογή να επιτρέπεται να γεμίζει ο μισός, κάθε φορά, χώρος μιας συναυλίας ή παράστασης. Στάθηκε όμως και στην αλλαγή της συμπεριφοράς του κοινού, τονίζοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη του για να βγει και να παρευρεθεί σε κοινωνικές δράσεις. Αλλά και να προσεγγιστούν ομάδες που είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν ένα πολιτιστικό γεγονός.

Στην Ελλάδα, στον χώρο των συναυλιών, όλα προς το παρόν είναι αβέβαια. Και οι συζητήσεις για επανεκκίνηση από τον Σεπτέμβριο αδιέξοδες. Οι συναυλίες θέλουν μεγάλο κοινό και το νέο πρόβλημα είναι πώς θα τοποθετείται αυτό στον χώρο. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται με τους μισούς θεατές; Πώς θα τηρούνται οι αποστάσεις, αλλά και ποιος θα είναι ο σχηματισμός –για την προστασία του καλλιτέχνη– στη σκηνή; Πώς θα ξαναμπούμε σε συναυλιακούς χώρους;

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή