Μουσικά αστέρια στον… αγώνα

Μουσικά αστέρια στον… αγώνα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλήθεια, πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να είχε συμβεί; Η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, από έναν αστυνομικό στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου, γεγονός κάθε άλλο παρά πρωτοφανές στην ιστορία των ΗΠΑ, πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων, ειρηνικών ή όχι και τόσο. Μέρες τώρα, η Αμερική φλέγεται.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί διάσημοι τοποθετούνται κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, με δηλώσεις όχι οπωσδήποτε αυτονόητες στο σινάφι τους: ο Τζορτζ Κλούνεϊ χαρακτήρισε τον ρατσισμό την πανδημία της Αμερικής, ο Τζον Κιούζακ και ο Μπεν Aφλεκ ανάρτησαν εικόνες από τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, η Ζόι Κράβιτζ ταυτίστηκε με τη φράση του Αφροαμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουιν: «Αγαπητή Αμερική, δεν πιστεύω όσα λες, γιατί βλέπω όσα κάνεις» και ο κατάλογος μοιάζει να αυξάνεται.

Η μουσική, με την ευρεία λαϊκή απεύθυνσή της, δεν γινόταν να λείπει. Oπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ο Jay-Z επικοινώνησε με τον κυβερνήτη της Μινεσότα την ημέρα της δολοφονίας, τονίζοντας την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη μέσω της δίωξης όχι μόνο του δράστη, αλλά και των υπόλοιπων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Φλόιντ. Σταθερός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, ο Jay-Z, με κατοπινή ανάρτησή του, δήλωσε αποφασισμένος να αγωνιστεί για το δίκαιο «περισσότερο από όσο έχουν ποτέ αγωνιστεί οι υποψήφιοι καταπιεστές μου», ενώ προχθές, η εταιρεία του, Roc Nation, χρηματοδότησε μια καταχώριση που δημοσιεύθηκε σε αμερικανικές εφημερίδες και περιελάμβανε αποσπάσματα από ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η Μπιγιονσέ ανέβασε στο Instagram ένα βίντεο που ξεκινούσε με λόγια όπως «είμαστε καταρρακωμένοι και αηδιασμένοι, δεν μπορούμε να κανονικοποιήσουμε τέτοιο πόνο» και κατέληγε καλώντας τους θαυμαστές της να συμμετέχουν σε καμπάνιες διαμαρτυρίας. Η Μπίλι Aϊλις, σε μια μακροσκελή ανάρτηση γεμάτη με τη φωτιά και την οργή της νιότης, στράφηκε σε όσους προκρίνουν το σύνθημα «All lives matter» αντί του «Black lives matter», γράφοντας: «Σκάστε επιτέλους. Κανείς δεν λέει πως η ζωή σας δεν έχει αξία, πως δεν είναι δύσκολη. Σταματήστε να στρέφετε τα πάντα πάνω σας. Εσείς δεν έχετε ανάγκη. Δεν βρίσκεστε σε κίνδυνο».

Η Ριάνα έγραψε στο Instagram ότι το να βλέπει τον λαό της να δολοφονείται και να λιντσάρεται καθημερινά, βαραίνει την καρδιά της. Η Αριάνα Γκράντε παρέπεμψε τα εκατομμύρια των ακολούθων της σε πηγές σχετικές με το κίνημα «Black lives matter» και η Lady Gaga χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ έναν αποτυχημένο, που προσφέρει μόνο «άγνοια και προκατάληψη». Η Τέιλορ Σουίφτ, πολιτικοποιημένη όσο ποτέ, μέμφθηκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, γιατί «ενώ υποδαύλισε τον ρατσισμό και τη λευκή υπεροχή σε ολόκληρη την προεδρία του, έχει το θράσος να επικαλείται την ηθική ανωτερότητα ενόψει της επαπειλούμενης βίας».

Ενας ομότεχνός τους είχε άλλη άποψη. Λίγο αφότου ο Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της επέμβασης του στρατού, ο Κριστ Νοβόσελιτς, αλλοτινός μπασίστας των Nirvana, έγραψε στο Facebook, ότι αν και μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν σωστή, ο τόνος του προέδρου ήταν «δυνατός και άμεσος»· έπειτα από την κατακραυγή που ακολούθησε, ο Νοβόσελιτς διευκρίνισε ότι «δεν υποστηρίζω τον φασισμό ή το απολυταρχικό κράτος».

Δεν ήταν η μόνη διαφωνία στο στρατόπεδο των διαμαρτυριών. Την Τρίτη, δισκογραφικές εταιρείες όπως η Columbia, η Universal ή η Warner, κάλεσαν τον κόσμο να «αποσυνδεθεί» από τα μουσικά δρώμενα, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ονομάστηκε «Black out Tuesday». Τα social media γέμισαν με μηνύματα υπέρ των θυμάτων της αστυνομικής βίας, όμως οι ράπερ Lizzo και Lil Nas X έβλεπαν τα πράγματα αλλιώς: η μεν ζήτησε να μην γίνεται περιττή χρήση του hashtag #BlackLivesMatter από τις δισκογραφικές, ενώ ο Lil τόνισε πως «το κίνημα είναι τόσο δυνατό, που δεν χρειάζεται να το επιβραδύνουμε με ποσταρίσματα».

Τα έχουν κάτι τέτοια οι συλλογικές διαμαρτυρίες. Οπως έχουν κι εκείνους, που οι πράξεις ή οι δηλώσεις τους σαν να επικοινωνούν πιο πρακτικά με την πραγματικότητα των Αφροαμερικανών. «Είναι ο μόνος τρόπος που γνωρίζω για να συνεισφέρω στον αγώνα», είπε ο ράπερ El-P των Run the Jewels, ανακοινώνοντας ότι η μπάντα του θα διέθετε το τελευταίο της άλμπουμ δωρεάν. Κι ο συνάδελφός του Τράβις Σκοτ, το έκανε όσο πιο σαφές γινόταν: «Η οργή που αισθανόμαστε», είπε, «προέρχεται από άμεση, προσωπική εμπειρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή