Η μουσική βρίσκει τον τρόπο

Η μουσική βρίσκει τον τρόπο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρχαν χρονιές που εκείνη τη μέρα, περπατώντας σε μία μεγάλη πόλη της επικράτειας, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής σε έβρισκε, δεν την έβρισκες: τόσες ήταν οι εκδηλώσεις, τόσο μακρινός ο φόβος της επαφής, ώστε ο θεσμός ανταποκρινόταν στην ιδέα «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους», που είχε πει το 1982 ο τότε υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ. Επειτα το πράγμα ίσως ξεθύμανε, όμως στις 21 Ιουνίου επανέρχεται διαδικτυακά, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Από τις συναυλίες εγχόρδων λοιπόν που θα αντηχήσουν στην Κόρινθο μέχρι τα ρεμπέτικα που θα ακουστούν από έναν ταρσανά της Σύρου, από τους ηλεκτρονικούς παλμούς που θα στείλει το Βερολίνο, μέχρι την ποπ που θα φτάσει από το Μάντσεστερ, η 21η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, φιλοδοξεί να ενώσει 27 δήμους της Ελλάδας και 12 πόλεις της Ευρώπης, κάτω από ένα μουσικό πρόγραμμα, που θα μεταδίδεται μεν ολημερίς από τα συναφή social media, πάντα όμως υπό το σύνθημα «η μουσική βρίσκει τον τρόπο».

Σταχυολογώντας, από την Τεχνόπολη θα μεταδοθεί ζωντανά η world jazz της Αγγελικής Τουμπανάκη, η ανατολίζουσα funk των Tfatfy και το r’n’b της Mica Eio. Από την πλατεία Βαρνάβα θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη μια συναυλία με τους Ειρήνη Σκυλακάκη, Φώτη Σιώτα, και άλλους.

Οι υπαίθριες εμφανίσεις που θα πραγματοποιήσουν στο Μέγαρο Μουσικής τα Εγχορδα της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, οι μονωδοί Χριστίνα Πουλίτση, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Χριστόφορος Σταμπόγλης και ο πιανίστας Δημήτρης Γκιάκας θα μεταδοθούν από το site του Μεγάρου, την ΕΡΤ και το Τρίτο Πρόγραμμα.

To Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης», με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μποδοσάκη θα μεταδίδει από νωρίς (στο blod.gr) τη συναυλία του Frog String Trio. H ΚΟΘ, η Συμφωνική και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και η ΜOYSA, θα συμμετέχουν σε μια κοινή δράση, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης, που θα καλυφθεί τηλεοπτικά. Το Γαλλικό Ινστιτούτο κινείται πιο ραδιοφωνικά: ήδη μεταδίδει διαδικτυακά, τραγούδια που επέλεξαν για την περίσταση η Φανί Αρντάν και η Εμανουέλ Μπεάρ, η Ζουλιέτ Μπινός και η Ιμανί, ο Ρούφους Γουέινραϊτ, ο Τζακ Λανγκ βεβαίως και αρκετοί ακόμα καλλιτέχνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή