«Κόλλησε η βελόνα» στα πνευματικά δικαιώματα

«Κόλλησε η βελόνα» στα πνευματικά δικαιώματα

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ψάχναμε έναν μουσικό όρο που θα περιέγραφε τη συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ ΕΔΕΜ και Αυτοδιαχείρισης θα δανειζόμασταν τη «λούπα» από το λεξιλόγιο της ηλεκτρονικής μουσικής. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, που οδήγησε στη ματαίωση των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα για την ενδεχόμενη συνένωσή τους, μοιάζει με βρόχο, με έναν επαναλαμβανόμενο ρυθμό που δεν λέει να προχωρήσει παρακάτω. «Κόλλησε η βελόνα», θα λέγαμε με άλλα λόγια.

Από τον περασμένο Μάρτιο, συνθέτες μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάννης Μακρόπουλος κ.ά. απευθύνουν έκκληση στους δύο οργανισμούς να αφήσουν πίσω τους νέους διχασμούς και να χαράξουν μια κοινή πορεία για την προστασία του πνευματικού δικαιώματος σε μια εποχή που η δημόσια εκτέλεση γίνεται πιο δύσκολη και η αγορά έχει χτυπηθεί από την καραντίνα του κορωνοϊού. Η «Κ» ζήτησε από τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Νίκο Αντύπα, τους εκπροσώπους των δύο οργανισμών, να τοποθετηθούν μήπως και ο δίσκος αλλάξει πλευρά.  

ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ

Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΕΜ

Οχι άλλο πόλεμο, ας ενωθούμε

Το πρόσφατο lockdown επιβεβαίωσε την ύψιστη θεραπευτική σημασία της μουσικής. Τα ΜΜΕ, αναλογικά και ψηφιακά, κράτησαν με τα τραγούδια τον φόβο και την απελπισία μακριά. Οι δε μουσικοί πρωτοστάτησαν στον εθελοντισμό. Το «δικαίωμα», όμως; Μπορούν να επιβιώσουν οι δημιουργοί; Γνωρίζετε την περιπέτεια με την ΑΕΠΙ. Αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση, χρεοκοπία, κακουργήματα. Η ΕΔΕΜ είναι η επιλογή των Ελλήνων δημιουργών για την επόμενη μέρα. Να ελέγχουν οι ίδιοι τη διαχείριση των έργων τους, όπως συμβαίνει διεθνώς. Ούτε ιδιώτες να κερδοσκοπούν ούτε αλλότριοι παράγοντες να ρυθμίζουν.

Πήραμε άδεια και προχωράμε στην ομόφωνη απόφασή μας: συνέχειά μας η ΕΔΕΜ. Ο ΟΠΙ και τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών στήριξαν τους δημιουργούς με ΚΥΑ ιστορικής σημασίας. Βάλαμε στο τιμόνι πρόσωπο άξιο, πάνω από πάθη και συμφέροντα του χώρου μας. Με μόνο στόχο σύγχρονη και διαφανή διακυβέρνηση. Μεγάλο μέρος του ξένου ρεπερτορίου μαζί μας. Θέλουμε νέα σχέση με τις επιχειρήσεις. Σωστή τεκμηρίωση. Και επειγόντως να σταματήσει η διάσπαση σε δύο οργανισμούς.

Από την πρώτη στιγμή η κ. Λούκα Κατσέλη προσέγγισε στελέχη της Αυτοδιαχείρισης, του οργανισμού που ελέγχεται και χρηματοδοτείται από ξένους ΟΣΔ, για μιαν έντιμη συγχώνευση. Ψηφίσαμε ομόφωνα ότι το επιθυμούμε από τις 25 Μαΐου.

Η «Α», εδώ και τρία χρόνια, κάνει συνεχώς δικαστικές ενέργειες ενάντια στη δημιουργία της ΕΔΕΜ. Μέχρι τώρα έχουμε δικαιωθεί δικαστικώς. Τελευταίο δικαστήριο, την περασμένη βδομάδα στο ΣΤΕ. Δεχτήκαμε να μην αναβληθεί. Επέκειτο ενωτικό ραντεβού την επομένη στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Είχαμε ήδη συμφωνήσει διαπραγματευτική περίοδο ενός μηνός, έως τις 24 Ιουλίου.

Μόνο αίτημα, μια προσωρινή δικαστική ανακωχή για αυτή την περίοδο, ένδειξη καλής πίστης. Η «Α» μπορεί, αν θέλει, να προσβάλει την ΚΥΑ της μεταφοράς μας μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν έχουμε ενωθεί, δεν θα χρειαστεί!

Δυστυχώς, ώρες πριν από το ραντεβού, η «Α» προσέφυγε κατά της ΚΥΑ στο ΣτΕ. Ζητήσαμε προσωρινή απόσυρση, και αρχικά το αποδέχτηκαν. Λίγο πριν συναντηθούμε άλλαξαν στάση. Για να την αποσύρουν, ζήτησαν σημαντική μείωση της περιόδου διαπραγμάτευσης έως τις 15 Ιουλίου. Δεν το θεωρήσαμε σωστό. Η συνάντηση, δυστυχώς, ακυρώθηκε. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις αμέσως, αν τηρηθεί προσωρινή δικαστική εκεχειρία. Φιλικό κλίμα ζητάμε. Οχι άλλο πόλεμο εναντίον μας. Τρία χρόνια τον δεχόμαστε χωρίς να ανταπαντάμε δικαστικώς. Το θεωρούμε τρέλα. Ας ενωθούμε στηρίζοντας δημιουργούς και χρήστες. Είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Πρόεδρος Δ.Σ. ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Μια χαμένη ευκαιρία που στοιχίζει εκατομμύρια

Σχεδόν όλοι οι Ελληνες δημιουργοί έχουν πειστεί πια, έπειτα από πολύ κόπο, ότι η ενότητα είναι η μοναδική λύση.

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ η προηγούμενη κυβέρνηση έχασε μία μοναδική ευκαιρία να ενώσει τον χώρο. Γιατί, αντί να αναζητήσει βιώσιμη λύση, κατ’ ουσίαν κρατικοποίησε τη συλλογική διαχείριση, δημιουργώντας το μόρφωμα της ΕΥΕΔ. Ομως, η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ λειτουργούσε ήδη από το 2003 και τα τελευταία χρόνια είχε και προσωπικό και οργανωμένο σύστημα τεκμηρίωσης, λειτουργώντας με διαφάνεια και λογοδοσία. Αντιθέτως, η ΕΥΕΔ στηρίχθηκε σε χρήματα του ελληνικού λαού, δίχασε τους δημιουργούς μουσικής, δημιουργώντας κλίμα εχθροπάθειας και τελικά δεν κατάφερε παρά να κάνει πενιχρές εισπράξεις.

Σήμερα –σχεδόν δύο χρόνια μετά– ο διχασμός διαιωνίζεται. Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ έχει κατά καιρούς απευθύνει προσκλήσεις στους συναδέλφους της μουσικής δημιουργίας για συνεννόηση και ομοψυχία. Καμία από αυτές δεν έχει ώς τώρα βρει ανταπόκριση. Πρόσφατα, έγινε μία ακόμη προσπάθεια συνεννόησης υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία θεωρήσαμε ότι θα είχε αποτέλεσμα. Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΔΕΜ έθεσε όρους προκειμένου να καθίσουμε στο τραπέζι. Ζήτησε να αναβληθούν τα ένδικα μέσα που ασκήθηκαν από εμάς ως άμυνα για ενέργειες του ελληνικού κράτους που ευνοούν την ΕΔΕΜ εις βάρος της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.

Θεωρήσαμε παράλογο και άδικο το αίτημα αυτό, τη στιγμή μάλιστα που τα μέσα αυτά, όχι απλώς δεν θίγουν τη συνεννόηση, αλλά αντίθετα η όποια συνεννόηση θα είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια την κατάργησή τους. Δυστυχώς, η ΕΔΕΜ για ακόμη μία φορά δεν προσήλθε στη συνάντηση που είχε οριστεί στο υπουργείο Πολιτισμού στις 24 Ιουνίου. Αλλη μια χαμένη ευκαιρία που στοιχίζει εκατομμύρια στους Ελληνες δημιουργούς και ταλαιπωρεί την αγορά και τους χρήστες. Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ λειτουργεί με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, είναι ο μόνος οργανισμός δημιουργών μουσικής, μέλος όλων των κορυφαίων ενώσεων (CISAC, GESAC και BIEM) και έχει συμβάσεις αμοιβαιότητας με 70 ΟΣΔ του εξωτερικού. Θεωρεί χρέος της, τόσο τη συμμετοχή στον διάλογο για το καλό του χώρου, όσο και την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της. Δεν βλέπει πώς το ένα μπορεί να αποκλείει το άλλο και δεν αντιλαμβάνεται πώς ο συνομιλητής της μπορεί να επικαλείται το πρώτο εις βάρος του δεύτερου.

Ας δούμε και ας ξεκινήσουμε από αυτά που μας ενώνουν, για να διαπιστώσουμε στην πορεία πόσα λίγα είναι αυτά που μας χωρίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή