Μπουκόφσκι, αφρικάνικα, τζαζ και πανκ

Μπουκόφσκι, αφρικάνικα, τζαζ και πανκ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την καραντίνα, το τελευταίο διάστημα δεν ήταν κι άσχημο για το ντουέτο των Opera Chaotique. Ο Tenorman και ο Voodoo Drummer (ο πιανίστας και τραγουδιστής Γιώργος Τζιουβάρας και ο «κρουστός» Χρήστος Κουτσογιάννης), κυκλοφόρησαν ένα βίντεο κλιπ για το τραγούδι «Αποδομητικά Πουλιά», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Χαντζή, που γυρίστηκε όταν ακόμα οι είκοσι συμμετέχοντές του, μπορούσαν να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται ελεύθερα προκειμένου να περάσουν το αγαπησιάρικο μήνυμα του τραγουδιού. Το δίδυμο ηχογράφησε επίσης και θα κυκλοφορήσει το τέταρτο άλμπουμ του, «Στων διακαμένων σας χειλιών την άκρη» (Ogdoo Music Group).

Mισό λεπτάκι όμως: ο τίτλος του άλμπουμ είναι ελληνικός, ενώ οι Opera Chaotique ανακατεύουν εκκεντρικά την όπερα και την τζαζ, αφρικάνικα κρουστά και βερολινέζικα καμπαρέ, το πανκ και τον Μπουκόφσκι, με στίχο αγγλικό. «Δεν ξέρουμε αν θα είναι ολοκληρωτική στροφή», εξηγούν. «Με τον ελληνικό στίχο γινόμαστε πιο άμεσοι και εκφραζόμαστε πιο ολοκληρωμένα. Είναι μια πλούσια, δύσκολη γλώσσα που συνεχώς ανακαλύπτουμε».

Για την ακρίβεια, ανακαλύπτουν τα βάθη της: μελοποιούν ποιήματα του Εμπειρίκου, του Λαπαθιώτη ή του Βάρναλη και διασκευάζουν τραγούδια όπως «Δε λες κουβέντα» των Δήμου Μούτση και Κώστα Τριπολίτη ή «Στην Κ.» του Παύλου Σιδηρόπουλου. Η προσέγγιση των Opera Chaotique στο εγχείρημα, συνοψίζεται στη λέξη «σεβασμός». Στις διασκευές, δεν ισχύει κάτι διαφορετικό: «Δεν έχει νόημα να τις συγκρίνεις με το πρωτότυπο», αποκρίνονται. «Μπορείς να τις δεις σαν μια άλλη εκδοχή των τραγουδιών».

Το τραγούδι που έγινε βίντεο κλιπ, τα «Αποδομητικά πουλιά» (των Λουίζα Δολόξα, Χάρη Ζόφου-Σταυρακάκη και Αλίνας Αντωνίου), έχει επίσης μερικά ενδιαφέροντα πράγματα να πει. Με στίχους όπως «έλα να αγαπηθούμε αλλά όχι και πάρα πολύ» ή «αποδομητικά πουλιά θα πει αγάπη στο περίπου», αναρωτιέται κανείς αν περιγράφει τη συναισθηματική αμφιθυμία ή τον κυνισμό της εποχής. «Ισως υπάρχει αμφιθυμία. Κυρίως τονίζεται η ωμή πραγματικότητα, όπου το “περίπου” είναι ό,τι πιο συγκεκριμένο μπορείς να ζήσεις», λέει το ντουέτο. «Ισως οι στίχοι, σαρκαστικοί, μηδενιστικοί, σουρεαλιστικοί, αντικατοπτρίζουν την εποχή και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του».

Τα συμπεράσματα του κοινού τους, έπειτα από εμφανίσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών («Καμπαρέ Τρούμπα»), στην Εθνική Λυρική Σκηνή («Βάτραχοι»), στο βερολινέζικο Lido ή στο παριζιάνικο Rouge Cabaret, καθώς και έπειτα από συνεργασίες με τους συγγενείς Tiger Lillies ή τον απροσδόκητα ταιριαστό Μίλτο Πασχαλίδη, είναι παραπάνω από θετικά. Απόψε εμφανίζονται κάτω από τον ουρανό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με την παράσταση «Είναι τρελοί αυτοί οι Ελληνες», που από τον τίτλο τουλάχιστον, φανερώνει ένα ακόμα στοιχείο του γκρουπ: το χιούμορ. «Θα δούμε τι άποψη είχαν ο Σωκράτης και ο Αντισθένης για τον γάμο, τι σχέση έχει ο Tom Waits με την Αρχαία Ελλάδα, θα μάθουμε αν ο Διάβολος είναι Ελληνας και στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσουμε απόσπασμα από την παράστασή μας “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη, τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο και ιστορίες για την κρυφή ζωή των Ελλήνων ποιητών», επιβεβαιώνουν οι Opera Chaotique.

Οπως φαίνεται, παρά την καραντίνα, το τελευταίο διάστημα είχαν όρεξη για δημιουργία. «Είχαμε χρόνο να γράψουμε, να σκεφτούμε επερχόμενα πρότζεκτ, αν και μας έλειψαν οι ζωντανές παραστάσεις», καταλήγουν. «Για ένα συγκρότημα σαν εμάς, είναι ανάγκη ψυχολογική αλλά και ζωτική, η μοναδική μας δουλειά και εισόδημα. Ωστόσο, όλα αλλάζουν καθημερινά. Δεν έχουμε παρά να ευελπιστούμε για το καλύτερο».

Λόφος των Νυμφών στις 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή