ΜΟΥΣΙΚΗ

Εξυπνες ιδέες από νέες μουσικές δυνάμεις

Εξυπνες ιδέες από νέες μουσικές δυνάμεις

Oταν το καλοκαίρι του 2015 η Ελλη Πασπαλά αποχαιρετούσε στην αίθουσα αναχωρήσεων του «Ελ. Βενιζέλος» τους ξένους τουρίστες που επέστρεφαν στην πατρίδα τους, με το «I love Athens» (διασκευή του «I love Paris» του Κόουλ Πόρτερ), οι περισσότεροι εστίασαν στο αγαπημένο τραγούδι και στην επιθυμία της ερμηνεύτριας να δείξει ότι η Αθήνα δεν είναι μόνο γκρίζα πόλη. Ηθελε όμως να δείξει και τις νέες δυνάμεις, τους μουσικούς που τη συνόδευαν. Νέα παιδιά όλα, μέλη της Underground Youth Orchestra.

Η νεανική ορχήστρα UYO έχει ιστορία δέκα χρόνων και είναι στενά δεμένη με τον ιδρυτή της, τον μαέστρο Κώστα Ηλιάδη. Ξεκίνησε από μία ομάδα περίπου 15 παιδιών που αγαπούσαν πραγματικά τη μουσική κι όχι επειδή τους υποχρέωναν οι δικοί τους, και αυτό που ήθελαν ήταν να συναντιούνται για να παίζουν. Αυτό ακριβώς προσπάθησε να πετύχει ο  δημιουργός της, ο οποίος συγκέντρωνε τα παιδιά στο υπόγειο του σπιτιού του για να κάνει πρόβες. Αλλωστε έτσι προέκυψε το όνομα Underground Youth Orchestra.

Σήμερα, η ορχήστρα αποτελείται από 50 σπουδαστές, ηλικίας 10 έως και 25 ετών. Κι έχει δώσει πάνω από 65 συναυλίες, έχει συνεργαστεί με άλλες νεανικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στη Γερμανία, έχει συμπράξει εκτός από την Ελλη Πασπαλά με τη Μαρία Φαραντούρη και τη Δήμητρα Γαλάνη, έχει δώσει συναυλίες στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου σε συνεργασία με το Julius Stern Institute. Πέρυσι προσκλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classic στο Βερολίνο –όπου τιμώμενη χώρα  του Φεστιβάλ ήταν η Ελλάδα–,  και μαέστρος ο αρχιμουσικός Christoph Eschenbach. Την έχουν διευθύνει επίσης οι Catherine Larsen-Maguire, Garrett Keast, Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Η UYO  ήταν  δυναμική και στην περίοδο της καραντίνας. Τα μέλη της αντί να αδρανήσουν όπως άλλα μουσικά σύνολα, με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή, συντονίστηκαν, έκαναν διαδικτυακά πρόβες και, παρουσίασαν όλα μαζί το «Tico Tico no fuba» του Zequinha Abreu ξαφνιάζοντάς μας ευχάριστα. Οταν προβλήθηκε, ο ΕΟΤ τους κάλεσε να συμμετέχουν κι αυτοί ως Greek Ambassador στην καμπάνια #greecefromhome του υπουργείου Τουρισμού.

Τώρα τα παιδιά επέστρεψαν στις ομαδικές πρόβες και μάλιστα εξάωρες, κάθε Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής προκειμένου να είναι έτοιμα για το φθινόπωρο. Αλλωστε, στις 27 Οκτωβρίου η Underground Youth Orchestra θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με μαέστρο την Catherine Larsen-Maguire.