Είναι η πρώτη φορά και για τους δυο τους, ουσιαστικά η πρώτη τους δημόσια εμφάνιση μετά την καραντίνα. Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες, η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου συναντιούνται στο Ηρώδειο απόψε το βράδυ για ένα γκαλά αφιερωμένο στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με την ευκαιρία του εορτασμού των 250 χρόνων από τη γέννησή του. Κι αυτή δεν είναι η μόνη πρωτιά αυτής της εορταστικής βραδιάς που έχει ελληνική «ταυτότητα» και διεθνείς μουσικές προδιαγραφές: Για πρώτη φορά ο αρχιμουσικός θα διευθύνει ζωντανά τη Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ από τότε –αρχές Ιουνίου– που ανέλαβε τα καθήκοντα του μουσικού διευθυντή της. Θα παρουσιάσουν την αισιόδοξη «Πρώτη Συμφωνία», τη μοναδική άρια κοντσέρτου του μεγάλου συνθέτη, το «Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο», με σολίστ τη σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, καθώς και τα τρία equali για τρομπόνια, που ο Μπετόβεν συνέθεσε για την Ημέρα των Ψυχών. Μια βραδιά για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής, που θα γεμίσουν –σύμφωνα με τους όρους του υγειονομικού πρωτοκόλλου που τηρεί το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου– περίπου τις μισές θέσεις των θεατών.
«Θα βλέπουμε μια πολύ όμορφη εικόνα στις κερκίδες» λέει ο Γιώργος Πέτρου, και μας ξαφνιάζει. Τον ρωτάμε αν ο περιορισμένος αριθμός θεατών θα μπορούσε να επηρεάσει την παράσταση. «Καθόλου», απαντά. «Αντιθέτως δεν θα υπάρχουν κενά, όπως μπορεί να συνέβαινε άλλες χρονιές. Θα υπάρχει συμμετρία, θέσεις ορισμένες και σαφείς. Βεβαίως μικρότερο κοινό, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι λόγω των συνθηκών, ο κόσμος είναι μουδιασμένος. Πόσω μάλλον σε μία από τις πρώτες φετινές συναυλίες του Ηρωδείου».
Προφανώς οι συνθήκες έχουν τις δυσκολίες τους, όπως και ο ίδιος αναγνωρίζει. Αυτό το γκαλά, που πραγματοποιείται μετά μια σειρά ακυρώσεων σε εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, θα φέρει στη σκηνή την Ορχήστρα της ΕΡΤ σε πλήρη συμφωνική διάσταση: περισσότερα από 40 όργανα θα απλωθούν στον χώρο της ορχήστρας, όλοι οι μουσικοί σε μονά αναλόγια, σε απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους και με «ασπίδες» από πλεξιγκλάς που θα απομονώνουν τα χάλκινα πνευστά. «Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που θα τους διευθύνω», λέει ο μαέστρος, «και είναι για μένα μια πρόκληση. Οπως πρόκληση είναι και τα καθήκοντα που έχω αναλάβει. Πρόκειται για την ορχήστρα της ραδιοφωνίας της πρωτεύουσας, και όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχες ορχήστρες διεθνώς, μπορεί και οφείλει να είναι εξωστρεφής. Τη βρήκα σε άριστη κατάσταση μουσικά, μια φιλική ορχήστρα που δεν φοβάται τη δουλειά και έχει την προοπτική να δημιουργήσει νέα πράγματα στο μέλλον», σχολιάζει ο κ. Πέτρου.
Η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου δεν έχει ανάγκη από συστάσεις. Η περυσινή της συνεργασία με τον Γιώργο Πέτρου στην όπερα «Αλτσίνα» –επίσης στο Ηρώδειο– είχε κάνει αίσθηση. Η τελευταία της εμφάνιση με την Ορχήστρα της ΕΡΤ ήταν επίσης με έργο του Μπετόβεν στην 9η Συμφωνία στο Ηρώδειο το 2016. «Η άρια κοντσέρτου “Αh perfido” είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική άρια με ρετσιτατίβο, με αργό και γρήγορο μέρος και την έχουν ερμηνεύσει οι μεγαλύτερες σοπράνο», μας λέει. Το λιμπρέτο είναι του διάσημου Ιταλού ποιητή και λιμπρετίστα Πιέτρο Μεταστάζιο. Οι Ελληνες θεατές θα μπορέσουν να την απολαύσουν πρώτοι, μια και η παρθενική ερμηνεία της από τη Μυρτώ Παπαθανασίου που θα γινόταν στο Τόκιο, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.