Η μελωδική «Ομορφη ζωή», που παντρεύει τον Νίκολα Πιοβάνι με την Ελλάδα

Η μελωδική «Ομορφη ζωή», που παντρεύει τον Νίκολα Πιοβάνι με την Ελλάδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούς την «Ομορφη ζωή», το περίφημο «La vita è bella», και γεμίζεις αγάπη. Τι πιο ωραίο μπορεί να προσφέρει ένα τραγούδι; Κρατώ στα χέρια το νέο άλμπουμ με αυτόν τον τίτλο και ακούω τα εννέα τραγούδια του Νίκολα Πιοβάνι, το ένα καλύτερο από το άλλο, και αυτή η μουσική που ενεργοποιεί τις αισθήσεις, όπως κάνει η πραγματικά καλή μουσική (θα έλεγα η πραγματικά λαϊκή μουσική, με την ευρύτερη έννοια), είναι ένα καινούργιο απόκτημα για όλους. Το πέρασμα των μελωδιών του Πιοβάνι στην ελληνική γλώσσα, και κατ’ επέκτασιν σε ένα κοινό αίσθημα, είναι ένα μουσικό γεγονός πρωτογενούς σημασίας για το ίδιο το ελληνικό (και μεσογειακό) τραγούδι.

Η μελωδική «Ομορφη ζωή», που παντρεύει τον Νίκολα Πιοβάνι με την Ελλάδα-1

Η σύμπραξη του Νίκολα Πιοβάνι και της Λίνας Νικολακοπούλου ορίζει τις εκλεκτικές συγγένειες των δύο δημιουργών.

Το άλμπουμ «Ομορφη ζωή» (από την Panik Oxygen) έρχεται στη ζωή μας στεφανωμένο από τη συνεργασία σπουδαίων ανθρώπων. Πρώτα, είναι η γενναιοδωρία και ο γνήσιος φιλελληνισμός του Πιοβάνι (ο οποίος αναφέρεται συχνά στον Χατζιδάκι) και έπειτα το αστείρευτο ταλέντο της Λίνας Νικολακοπούλου, που γεννά ποίηση και ντύνει τα τραγούδια με στίχους όπως: «Παιδί είχα έναν ανεμόμυλο παιχνίδι/ γαλάζιο φουρφουράκι στον αέρα/ μα έλα που μου ζητούσε/ κι άλλη ανάσα/ μα έλα που μου ’πε ας τρέξουμε πιο πέρα/ μα έλα που μια μέρα αντίκρισα εσένα»… Αυτό που γεννήθηκε χαράσσεται στο μυαλό του ακροατή με τη φωνή του Θοδωρή Βουτσικάκη, του ερμηνευτή που με τόσο προσεκτικά βήματα ανέρχεται στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού. Εχει φωνή δοκιμασμένη, ώριμη πια για μεγάλες προκλήσεις, με εξαίρετο ηχόχρωμα, που αντανακλά και το ήθος του. Ο Βουτσικάκης, που έχει την εμπιστοσύνη της Νικολακοπούλου, σέβεται τον συνθέτη και τη στιχουργό, συμπλέει μαζί τους, προσφέρει στον ακροατή μια συγκίνηση πλήρη. Σπάνια έχουμε τέτοια συνύπαρξη, διότι η εξαιρετική ενορχήστρωση των τραγουδιών του Πιοβάνι έγινε από τον σπουδαίο μουσικό Αντώνη Σουσάμογλου, για τον οποίο γράφει η Λίνα Νικολακοπούλου ότι ήταν ιδανικός για να σηκώσει αυτό το βάρος, έκανε τις ενορχηστρώσεις «να μοιάζουν ανάλαφρες σαν φτερό».

Ο Πιοβάνι λέει ότι το να ακούει τα τραγούδια του στα ελληνικά με τη φωνή του Θοδωρή Βουτσικάκη «είναι ένα συναίσθημα πολύ δυνατό, συγκινητικό». Ενα τραγούδι, το «Buongiorno Principessa», ο Θοδωρής Βουτσικάκης το ερμηνεύει στα ιταλικά και το ερμηνεύει θαυμάσια. Η Ιταλία είναι και αυτή μια ενδοχώρα… που θα μπορούσε να υποδεχθεί αυτή τη θαυμάσια σύμπραξη. Μου άρεσε αυτό που λέει ο Πιοβάνι για τη «μαγευτική μουσικότητα» της ελληνικής γλώσσας. Πράγματι, το δέσιμο της μουσικής του με τα ελληνικά και την ποίηση της Λίνας Νικολακοπούλου είναι μια στιγμή ευτυχισμένη, με βάθος. «Βγες, τραγούδα τη ζωή…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή