Το μακρύ, αβέβαιο συναυλιακό καλοκαίρι

Το μακρύ, αβέβαιο συναυλιακό καλοκαίρι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μία άποψη (την κυρίαρχη, για την ακρίβεια) ήταν επόμενο: την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση αναστολή των συναυλιών και των παραστάσεων με όρθιους συμμετέχοντες, ενώ λίγες μέρες αργότερα, με απόφαση του Γιώργου Πατούλη, ακυρώθηκαν έως το τέλος Αυγούστου οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνδιοργάνωση με τους δήμους της.

Συνεπεία των παραπάνω, το Φεστιβάλ Βύρωνα ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες των Φωτεινής Βελεσιώτου, Μανώλη Μητσιά, Γιώργου Κατσαρού και Παντελή Θαλασσινού, ενώ λόγω των υγειονομικών εξελίξεων ματαιώθηκε και το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας. Ο κατάλογος δεν σταματά εδώ: μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ «Αισχύλεια» της Ελευσίνας θα αποφασίσει στα μέσα της εβδομάδας για τις επόμενες κινήσεις του, τη στιγμή που λίγο βορειότερα, το Φεστιβάλ Επταπυργίου έκρινε χθες πως η αύξηση των κρουσμάτων στην Κεντρική Μακεδονία επιβάλλει τη ματαίωσή του.

Και αν ορισμένοι δημόσιοι φορείς είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα (όπως η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, που συνεχίζει τις συναυλίες, αλλά πλέον διενεργεί τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε όσους εργαζομένους της επιστρέφουν από διακοπές), το ίδιο δεν ισχύει για τους ιδιώτες παραγωγούς συναυλιών, που βρίσκονται σε διαρκή αναστάτωση. Είναι, ίσως, ενδεικτικό ότι μετά την ανακοίνωση αναστολής συναυλιών με όρθιους συμμετέχοντες, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων ζήτησε να διευκρινισθεί ότι το μέτρο δεν αναφέρεται σε οργανωμένες συναυλίες με καθήμενους, αλλά σε νυχτερινά κέντρα, beach bar, χοροεσπερίδες, κοινωνικές εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική κ.λπ.

Εστω και έτσι, τα μπερδέματα δεν σταμάτησαν. Το τελευταίο προέκυψε έπειτα από πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνει καμία συναυλία με περισσότερα από 100 άτομα σε ανοιχτό χώρο. Για τον ΠΣΔΠΕ, η δήλωση ταύτισε τις οργανωμένες και ασφαλείς συναυλίες με το ακριβώς αντίθετό τους, προκαλώντας πανικό, ανησυχία, ακυρώσεις, μείωση προπώλησης. Αυτό που χρειάζεται, τόνισε ο ΠΣΔΠΕ σε επικοινωνία του με την «Κ», είναι μια επίσημη διευκρινιστική ανακοίνωση για τις συναυλίες που μπορούν να γίνουν. Ακόμα, βέβαια, και αν έρθει, δεν είναι σίγουρο ότι θα αναχαιτίσει τον φόβο· όχι μόνο των εργαζομένων στον πολιτισμό, αλλά και του κοινού που καταναλώνει τα αγαθά τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή