ΜΟΥΣΙΚΗ

Ionian Brass Ensemble και «Ακου… τα χάλκινα!»

ionian-brass-ensemble-kai-akoy-amp-8230-ta-chalkina-2000836

Ενα από τα πιο αξιόλογα νεανικά μουσικά σύνολα της Ελλάδας, το Ionian Brass Ensemble, θα βρίσκεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Αφορμή της επίσκεψης του σχήματος, που αποτελείται από φοιτητές και διδάσκοντες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών καθώς και από μαθητές των Ωδείων και Φιλαρμονικών της Κέρκυρας, είναι η συναυλία για παιδιά που θα δώσουν την Κυριακή (19/1) στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

«Ακου… τα χάλκινα!» ο τίτλος της εκδήλωσης που ξεκινάει στις 11.30 το πρωί και θα γνωρίσει στα παιδιά την τρομπέτα, το κόρνο, το τρομπόνι, την τούμπα. Σε ένα πολύ κεφάτο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει έργα κλασικά αλλά και σύγχρονα, με αφροαμερικάνικο μπλουζ ηχόχρωμα, τάνγκο και ροκ καθώς και ελληνικά, έντεχνα αλλά και γραμμένα σε παραδοσιακό ρυθμό.

Με πρώτο το περίφημο Bandstand Boogie (1954) του σημαντικού Βρετανού δασκάλου και συνθέτη μουσικής για χάλκινα Στιούαρτ Τζόνσον. Ακολουθούν το Italian Capriccio του Τσαϊκόφσκι, η Romanian Rhapsody του Ελβετού Χάρντι Σνάιντερ και ο «Μαζωχτός» του Νίκου Σκαλκώτα. Σειρά έχει το δημοφιλές Blue Tango του Αμερικανού συνθέτη ελαφράς ορχηστρικής μουσικής Λιρόι Αντερσον και το Rag’n’bone του Βρετανού παραγωγού των Big Band Shows του BBC Μάικλ Μπραντ. Τη ροκ νότα στην εκδήλωση δίνει η κορυφαία δημιουργία των Queen «Bohemian Rhapsody», ενώ για φινάλε το σύνολο θα ερμηνεύσει μια επιλογή από μελωδικές συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι.

Το σύνολο θα διευθύνει ο Σωκράτης Ανθης, ενώ για τα κείμενα και την παρουσίαση της συναυλίας είναι υπεύθυνος ο τρομπετίστας και καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών Νίκος Ξανθούλης.

Κυριακάτικα πρωινά

Τα «Κυριακάτικα πρωινά/Το Μέγαρο των Παιδιών» θα συνεχίσουν με μια σειρά συναυλιών με θέμα τις ομάδες οργάνων της ορχήστρας. Αξίζει να τις παρακολουθήσουμε όλες. Στις 2/2 «Ακου…τα ξύλινα» με το κουιντέτο ξύλινων πνευστών «Αίολος», «Ακου τα πλήκτρα» (9/2), «Ακου τα κρουστά» (9/3) και τέλος «Ακου τα έγχορδα» (30/3).