«Αλλιώς» από τη Γαλάνη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Τέσσερα τραγούδια τυλιγμένα σε έναν απλό χάρτινο φάκελο μπορεί να σου αλλάξουν τη διάθεση, ενώ διασχίζεις ένα βράδυ τα δύσκολα σημεία του Κεραμεικού, κάτω από την Ομόνοια. Δίπλα στα γκράφιτι με την πολιτική ματιά -από τα πιο όμορφα εκείνα του  Bleeps, της πιο ισχυρής «φωνής» στους τοίχους της Αθήνας- σε πιάνει θλίψη για τη σιωπή.

 
Εδώ δεν έχει τον νεαρόκοσμο της Αγίας Ειρήνης και της Κολοκοτρώνη, αλλά μάλλον φόβο και εγκατάλειψη απ’ ό,τι όμορφο υπήρχε στις γειτονιές αυτές. Κτίρια ερειπωμένα, μέχρι εκεί που προβάλλει η θεατρική οδός Σαρρή, χρησιμεύουν πια για ανθρώπινες αποθήκες ύπνου τα βράδια. Ανέμελα δεν περπατάς εδώ.
 
Και  έρχονται ξάφνου τα λόγια του Παρασκευά Καρασούλου με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη και τη μελωδία του Χρυσόστομου Μουράτογλου: «Αλλιώς, ο κόσμος είναι αλλιώς/ κι ο ληστής καιρός/ το σχέδιο έχει κλέψει/ Αλλιώς, να νιώσει πρέπει αλλιώς/ Η ζωή το πρώτο φως/ για να μπορεί ν’ αντέξει», που σου δείχνουν πως μπορεί να μιλήσεις χωρίς κραυγές για ό,τι σε πονά γύρω σου. Απλά.

 
Είναι το πιο ψύχραιμο πολιτικό τραγούδι των ημερών της κρίσης. Χωρίς πρόσταγμα που ξεγελά. Αρκεί: «Τα αφτιά να μάθουμε ν’ ακούν/ αυτά που δεν φωνάζουν/ Πρέπει στον κήπο οι διαφορές/ ελεύθερες ν’ ανθίζουν/…». Τρυφερό, άμεσο, μιλά για το καινούργιο  αίτημα που είναι το παντοτινό: το αίτημα μιας ανθρώπινης ζωής. Κι απευθύνεται στη συνείδηση του καθενός μας. Οπως και το μελαγχολικό «Πίσω μην κοιτάς».

 
Είναι όμως και η γνωστή μουσική του Ιάπωνα συνθέτη Τζουν Μιγιάκε που έδωσε το ορχηστρικό θέμα από την ταινία «Pina» του Βιμ Βέντερς στον Ελληνα στιχουργό και την Ελληνίδα ερμηνεύτρια για να φτιάξουν το «Ενα κόκκινο μαντήλι». Και δημιούργησαν ένα τραγούδι με υποδόριο τζαζίστικο ρυθμό που υπόσχεται μια έκρηξη, αλλά αντί γι’ αυτήν ανοίγεται γενναιόδωρα σε μια μεσογειακή μελωδία.

 
Ενα αισιόδοξο  cd single, προάγγελος της δουλειάς που θα ακολουθήσει τον Φεβρουάριο, αλλά τόσο άψογο να σταθεί και μόνο του. Γιατί δεν χρειάζονται πολλά όταν κάποιος περιέχει έναν ολόκληρο κόσμο και έχει το ταλέντο να τον εκφράζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή