Το δώρο του Τζάρμους

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε έγραφε συμφωνική μουσική -είχε, μάλιστα, «χαρίσει» ένα adagio στον Σούμπερτ-, σήμερα όμως έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και πειραματίζεται με ηλεκτρικά όργανα, πειραματικούς ήχους και υποβλητικά, επαναλαμβανόμενα ηχητικά μοτίβα. Ο Ανταμ, ο υπεραιωνόβιος μουσικός, που πρωταγωνιστεί στην τελευταία ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί», προτιμά να παραμένει στην αφάνεια. Ζει μοναχικά σε μια παλιά μονοκατοικία στο υποβαθμισμένο Ντιτρόιτ, ενώ ο μόνος σύνδεσμός του με τον έξω κόσμο έχει δεσμευτεί να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του στο φανατικό κοινό του, το οποίο προμηθεύεται τους δίσκους του χωρίς ερωτήσεις.

Οι μελαγχολικές μελωδίες, τις οποίες προσφέρει ως δώρο στα «ζόμπι», δηλαδή τους κοινούς θνητούς, είναι στην πραγματικότητα το δώρο του μουσικόφιλου σκηνοθέτη στους θεατές και αυτό που καθιστά το φιλμ κάτι περισσότερο από μια ευχάριστη χολιγουντιανή ιστορία για τον έρωτα δύο βαμπίρ.

Εκτός από την εξαιρετική επιλογή των τραγουδιών για το σάουντρακ και την παραχώρηση των περισσότερων από τους εκατοντάδες δίσκους, που κοσμούν το σαλόνι του Ανταμ, ο Τζάρμους ανέθεσε στον Jozef van Wissem την αποστολή να γράψει μουσική για την ταινία πριν καν ολοκληρώσει το σενάριο, και στη συνέχεια έπλασε τον χαρακτήρα του Ανταμ αντλώντας έμπνευση από την προσωπικότητα του Ολλανδού συνθέτη. Επιπλέον, ο σκηνοθέτης, που τυχαίνει να είναι και μουσικός, συνέβαλε στη σύνθεση και ερμηνεία της επένδυσης του φιλμ μαζί με τη μπάντα του, τους SQURL. To συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 2009 και έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο, εντελώς προσωπικό του ύφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή