Η διεθνής πτήση του Λεωνίδα Καβάκου

Η διεθνής πτήση του Λεωνίδα Καβάκου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής καριέρα του Λεωνίδα Καβάκου έρχεται να επιβεβαιώσει και να διαψεύσει ορισμένα στερεότυπα. Ταυτόχρονα έρχεται να θέσει μια σειρά ερωτημάτων. Ο Ελληνας βιολονίστας και μαέστρος, στην πιο ώριμη καμπή της καριέρας του, ανήκει στην ελίτ των Ευρωπαίων σολίστ και με τη διεθνή αποδοχή υπογραμμίζει τις σταθερές αξίες της σκληρής δουλειάς και της προσήλωσης, ενώ την ίδια στιγμή μας υπενθυμίζει το σημαντικό βάρος της προσωπικότητας.

Υποψήφιος για βραβείο Γκράμι στην κατηγορία της Μουσικής Δωματίου και των Μικρών Συνόλων, για το τριπλό άλμπουμ «Beethoven: Violin Sonatas» (Decca) στο οποίο συμπράττει με τον σταθερό συνεργάτη του, Ιταλό πιανίστα Enrico Pace (κυκλοφόρησε στις 7 Ιανουαρίου 2013), ο Λεωνίδας Καβάκος είναι στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Χθες, διηύθυνε τη Φιλαρμονική της Βιέννης στο Muskiverein ως προσκεκλημένος μαέστρος και σολίστ στον ιστορικό θεσμό του ετήσιου χορού, μία ευκαιρία σύνδεσης με τη μοναδική αυστριακή παράδοση. Είναι η στιγμή (για 73η χρονιά) που το περίφημο Musikverein μετατρέπεται σε μία υπέρλαμπρη αίθουσα χορού. Είναι η πρώτη φορά, στην ιστορία του θεσμού, που ένας μουσικός αναλαμβάνει τον ρόλο και του μαέστρου και του σολίστ.

Λονδίνο, Παρίσι

Και μόλις προχθές, ο Λεωνίδας Καβάκος βρισκόταν στο Λονδίνο, στο Royal Festival Hall, όπου ήταν σολίστ στη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου υπό τη διεύθυνση του Ρώσου μαέστρου Vladimir Jurowski, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για Βιολί, αρ. 1 του Μπαχ και το Concerto funebre του Hartmann. Και στις 31 Ιανουαρίου, σειρά έχει το Παρίσι, όπου στη Salle Pleyel θα συμπράξει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Radio France (Κοντσέρτο για βιολί, αρ. 3 του Μότσαρτ).

Προηγουμένως θα έχουν ανακοινωθεί τα Γκράμι (26 Ιανουαρίου στο Λος Αντζελες) όπου θα έχει ισχυρό ανταγωνισμό στην κατηγορία του, όπως τη Hélène Grimaud, αλλά σε κάθε περίπτωση η τιμή και η διάκριση είναι ύψιστη.

Ο Λεωνίδας Καβάκος, στα 46 χρόνια του, με το λαμπρό ξεκίνημα στη δεκαετία του ’80, όταν σάρωνε όλους τους διαγωνισμούς, απέδειξε ότι διαθέτει τη στόφα του ανθρώπου που γνωρίζει να χτίζει. Από πολύ νέος είχε διαφανεί ο υγιής πατριωτισμός του, η πίστη στο αύριο, η εμμονή του στην τελειότητα, η αυστηρότητα με τον εαυτό του, ο σεβασμός στον άλλον, στοιχεία που σε συνδυασμό με το μοναδικό ταλέντο του και το εκτόπισμα της χαρισματικής προσωπικότητάς του, του άνοιξαν τον δρόμο για τις πιο υψηλές διακρίσεις. Τίποτε δεν προσφέρεται και όλα έχουν μια εξήγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή