The Rolling Stones: Στη δημοσιότητα ακυκλοφόρητο υλικό από το φεστιβάλ στο Άλταμοντ

The Rolling Stones: Στη δημοσιότητα ακυκλοφόρητο υλικό από το φεστιβάλ στο Άλταμοντ

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου έδωσε στη δημοσιότητα 30 λεπτά ακυκλοφόρητου υλικού από το περιβόητο φεστιβάλ στο Άλταμοντ το 1969 στο οποίο συμμετείχαν και οι Rolling Stones

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου έδωσε στη δημοσιότητα 30 λεπτά ακυκλοφόρητου υλικού από το περιβόητο δωρεάν φεστιβάλ στο Άλταμοντ που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1969 έξω από το Σαν Φρανσίσκο και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων καλλιτεχνών της μουσικής και οι Rolling Stones. Η συναυλία πήρε ανεξέλεγκτη τροπή όταν μέλος της ομάδας των Hells Angels που εκτελούσαν χρέη σεκιούριτι, μαχαίρωσε θανάσιμα θαυμαστή κατά τη διάρκεια ενός καυγά. Τα επεισόδια, ωστόσο, δεν σταμάτησαν εκεί. 

Τα γεγονότα του φεστιβάλ παρουσιάζονται στο διάσημο μουσικό ντοκιμαντέρ «Gimme Shelther» που κυκλοφόρησε το 1970, μια δημιουργία των Ντέϊβιντ και Άλμπερτ Μέισλς. Στο ακυκλοφόρητο υλικό, που μπορεί να χαρακτηριστεί ταινία μικρού μήκους και είναι διαθέσιμο στο μπλογκ της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, παρακολουθούμε πλάνα των Rolling Stones, Carlos Santana, Crosby, Stills, Nash & Young καθώς και τους θαυμαστές να παραληρούν. Εκτός όμως από αυτά, βλέπουμε και πλάνα του Γκραμ Πάρσονς με τους Flying Burrito Brothers, τον Μικ Τζάγκερ και τον Κιθ Ρίτσαρντς εκτός σκηνής. Κι ενώ οι εικόνες δεν αποκαλύπτουν τις τραγικές εξελίξεις εκείνης της ημέρας, παρέχει μια ενδιαφέρουσα ματιά στο φεστιβάλ, περισσότερο από 50 χρόνια μετά τη διεξαγωγή του. 

Η ιστορία δημιουργίας του φιλμ 

«Η ιστορία δημιουργίας αυτού του ιδιαίτερου βίντεο προέκυψε από ένα σύνολο μη επεξεργασμένων ταινιών και αυτό είναι μια πολύ καλή ιστορία από μόνη της», αναφέρεται στο μπλογκ της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. «Όλα ξεκίνησαν το 1996 όταν ο αρχειονόμος/ιστορικός/συλλέκτης/πολυμαθής Ρικ Πρέλιγκερ – ένας από τους στοχαστές με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο μας – απέκτησε μπομπίνες από την εταιρεία Palmer Films με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που έκλεινε εκείνη τη χρονική περίοδο. Στη συνέχεια, τις πρόσθεσε στη συλλογή του. Το 2002, η Βιβλιοθήκη απέκτησε τις περίπου 200,000 μπομπίνες της συλλογής. Ένα δελτίο Τύπου προέβλεπε ότι “θα διαρκούσε πολλά χρόνια ώστε να μπορέσει η Βιβλιοθήκη να βρεθεί σε θέση να παρέχει πρόσβαση σε αυτά τα φιλμ” (…) κάποια στιγμή ένας τεχνικός που εργαζόταν για τη συλλογή Πρέλιγκερ, βρήκε δύο μπομπίνες που είχαν τη μορφή ταινίας. Ένα σημείωμα μαζί με αυτές έγραφε “Stones in the Park”, οπότε αυτό ήταν που πρόδωσε το περιεχόμενο και αποτέλεσε αφορμή για την κυκλοφορία».

The Rolling Stones: Στη δημοσιότητα ακυκλοφόρητο υλικό από το φεστιβάλ στο Άλταμοντ-1
Royal Mail

Τα βρετανικά γραμματόσημα για τα 60 χρόνια Rolling Stones

Το 2022 σηματοδοτεί τα 60 χρόνια από την ίδρυση των Rolling Stones. Τα Βρετανικά Ταχυδρομία γιορτάζουν αυτό το ορόσημο στην καριέρα του θρυλικού συγκροτήματος της rock and roll με μια συλλογή από γραμματόσημα. 

Τα 12 γραμματόσημα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 20 Ιανουαρίου, απεικονίζουν μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές του συγκροτήματος στη μουσική σκηνή. Τα 8 από αυτά παρουσιάζουν τους Stones κατά τη διάρκεια συναυλίας – από την εμφάνισή τους στο Hyde Park του Λονδίνου το 1969 μέχρι τη συναυλία τους στο East Rutherford στο Νιου Τζέρσεϊ. 

Εκτός όμως από αυτά, θα κυκλοφορήσει και μια συλλεκτική συλλογή από δύο γραμματόσημα με τους Μικ Τζάγκερ, Κιθ Ρίτσαρντς, Ρον Γουντ και Τσάρλι Γουάτς, καθώς επίσης και άλλα δύο που πρόκειται για βίνταντζ αφίσες από τις περιοδείες του συγκροτήματος τα τελευταία 60 χρόνια. 

The Rolling Stones: Στη δημοσιότητα ακυκλοφόρητο υλικό από το φεστιβάλ στο Άλταμοντ-2
Royal Mail

 

Με πληροφορίες από το Rolling Stone.com, το Forbes

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή