Με Μπραμς για την Ουκρανία

Εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις Καβάκου με ΚΟΑ –Συναυλία για τα παιδιά-πρόσφυγες του πολέμου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη και έπειτα από ζυμώσεις η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο Λεωνίδας Καβάκος θα συμπράξουν, τελικά, σε μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τα έσοδα της οποίας θα δοθούν υπέρ των παιδιών-προσφύγων της Ουκρανίας. Πρόκειται, επίσης, για την πρώτη συνεργασία της ΚΟΑ με την Υπατη Αρμοστεία.

Οι πρόσφυγες της Ουκρανίας υπολογίζονται μέχρι σήμερα σε 5 εκατομμύρια άτομα, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ περίπου 7 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και αναζητούν καταφύγιο στο εσωτερικό της χώρας. «Ενα μεγάλο ποσοστό προσφύγων είναι παιδιά», σημείωσε η Μαρία Κλάρα Μάρτιν, αντιπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής, δεν ανακοινώθηκε με λεπτομέρειες, καθώς η συναυλία «κλείδωσε» τις τελευταίες ημέρες και η διοργάνωσή της αποφασίστηκε ύστερα από συνάντηση του κ. Καβάκου με τα μέλη της ΚΟΑ. Το πρώτο μέρος σχεδιάζεται να έχει έναν συμμετοχικό χαρακτήρα με προσκεκλημένους σολίστ, ίσως και με έναν Ουκρανό σολίστ, ενώ στο δεύτερο θα παρουσιαστεί η Συμφωνία αρ. 4 του Μπραμς, υπό τη διεύθυνση του Λεωνίδα Καβάκου.

«Οπως φαίνεται, αυτές οι δύσκολες και άχαρες ημέρες που περάσαμε ανήκουν στο παρελθόν και δεν θα τις ξαναβρούμε μπροστά μας», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Λουκάς Καρυτινός, ανοίγοντας τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Περάσαμε από μια εξαιρετικά δυσάρεστη κρίση. Δόθηκαν οι εξηγήσεις και τώρα θέλουμε να αφήσουμε τα συμβάντα πίσω μας», πρόσθεσε.

«Να στείλουμε ένα μήνυμα αγάπης, συμπαράστασης, σεβασμού», δήλωσε ο κ. Καβάκος.

Ο διευθυντής της Ορχήστρας αναφερόταν στην πρόσφατη άρνηση του μουσικού συνόλου να συμπράξει με τον κ. Καβάκο στη συναυλία που, τελικά, πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου με έργα μουσικής δωματίου, και με τα έσοδά της να κατευθύνονται στην ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Η απόφαση της Ορχήστρας, που προήλθε ύστερα από ψηφοφορία των μουσικών (όπως προβλέπει ο νόμος για τις έκτακτες συναυλίες), σχολιάστηκε αρνητικά και λίγο έλειψε να προκαλέσει μόνιμη ρήξη στις σχέσεις του συνόλου με τον Λεωνίδα Καβάκο. Η ΚΟΑ, τελικά, προχώρησε λίγο αργότερα σε διορθωτική κίνηση, προσφέροντας τα έσοδα από τη συναυλία της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για τον σκοπό της ανοικοδόμησης του ουκρανικού μαιευτηρίου.

«Να στείλουμε ένα μήνυμα αγάπης, συμπαράστασης, σεβασμού και ότι είμαστε προσηλωμένοι σε αξίες που τον 21ο αιώνα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες, όπως είναι η κυριαρχία ενός κράτους, τα δικαιώματα των ανθρώπων στη ζωή, στην παιδεία, στον πολιτισμό, και η ελευθερία τους να διαλέγουν ποιοι τους κυβερνούν», υπογράμμισε ο κ. Καβάκος για την επικείμενη συναυλία. Απαντώντας σε ερώτηση για τη διατάραξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, είπε ότι θεωρεί πως το θέμα έχει λήξει για τον ίδιο. «Η Ορχήστρα έλαβε θέση μετά την πρότασή μου. Θα ήθελα πολύ να τους έχω μαζί μου στη συναυλία, αλλά έγινε μια κίνηση (σ.σ. η συναυλία στον Πειραιά) από την Ορχήστρα. Προσωπικά αισθάνομαι λύπη, γενικά όμως αισθάνομαι χαρά. Εδώ δεν χωρούν εγωισμοί. Η Ορχήστρα έδωσε το σωστό στίγμα τώρα», συμπλήρωσε.

«Η συναυλία σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ της ΚΟΑ και του κ. Καβάκου, παρά τις μικρές αναταράξεις», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, προσθέτοντας ότι η ΚΟΑ δεν χρειάζεται διαπιστευτήρια για τον ανθρωπισμό της.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με το τι άλλαξε στο σκεπτικό της Ορχήστρας και γίνεται πράξη αυτή η σύμπραξη, ο πρόεδρος της Ορχήστρας, καθηγητής Λινός Αλέξανδρος Σισιλιάνος, σημείωσε ότι η Ορχήστρα ήθελε να έχει τη σωστή στόχευση. «Θέλαμε να έχουμε τον σωστό συμβολισμό, θέλαμε μαζί μας την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και θεωρούμε ότι έτσι ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ορχήστρας», τόνισε ο κ. Σισιλιάνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή