Μήνυση κατά του Κάνιε Γουέστ για sample του «Donda 2»

Μήνυση κατά του Κάνιε Γουέστ για sample του «Donda 2»

Όπως φαίνεται, ο ράπερ χρησιμοποίησε χωρίς άδεια το «Move Your Body» του Μάρσαλ Τζέφερσον στο κομμάτι «Flowers»

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το sampling είναι μία από τις βασικές τέχνες του χιπ χοπ, όμως, δεν μένουν όλοι ικανοποιημένοι όταν αυτό γίνεται χωρίς άδεια. 

Για παράδειγμα, ο Κάνιε Γουέστ φέρεται να χρησιμοποίησε το κομμάτι «Move Your Body» του house μουσικού Μάρσαλ Τζέφερσον 22 φορές στο κομμάτι «Flowers» που περιλαμβάνεται στην τελευταία δισκογραφική δουλειά του, «Donda 2». 

Έτσι, η Ultra International Music Publishing που εκπροσωπεί τον house μουσικό κατέθεσε μήνυση κατά του ράπερ στο πρωτοδικείο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη 29 Ιουνίου. 

Το κομμάτι του Μάρσαλ Τζέφερσον που σάμπλαρε χωρίς άδεια η Κάνιε Γουέστ κυκλοφόρησε το 1986 από την Trax Records. 

Ο ίδιος ο Τζέφερσον σχολίασε σχετικά στο ραδιόφωνο του BBC: «Με έχουν σαμπλάρει χιλιάδες φορές. Υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος να το κάνεις. Το να το κάνει κάποιος άλλος καλλιτέχνης, ένας μαύρος καλλιτέχνης, που κι αυτός προέρχεται από το Σικάγο, χωρίς ευχαριστίες είναι απογοητευτικό». 

Στην μήνυση που κατατέθηκε υποστηρίζεται πως ο Κάνιε Γουέστ και η ομάδα του είχαν συζητήσει με τους εκπροσώπους του Τζέφερσον σχετικά με την χρήση του κομματιού, αλλά ο ράπερ δεν ζήτησε τελικά άδεια, πράγμα που σημαίνει πως ο Τζέφερσον δεν μπορεί να λάβει χρήματα από αυτή την χρήση της μουσικής του. 

Η πλευρά του Κάνιε Γουέστ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος. 

Με πληροφορίες από το BBC. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή