Η τζαζ συναντάει τον πεντοζάλη

Η τζαζ συναντάει τον πεντοζάλη

Μουσικοί από όλο τον κόσμο στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ της Ρόδου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο γνωστός σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης προσπαθεί να βάλει τη Ρόδο στον χάρτη των νησιών που ξεχωρίζουν όχι μόνο για τις θάλασσές τους αλλά και για τη μουσική τους. Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ, λοιπόν, ετοιμάζεται να λάβει χώρα ακόμη μια χρονιά στο Παλάτι των Ιπποτών και στο Αρχαίο Ωδείο της Ρόδου, από τις 27 έως και τις 30 Αυγούστου.

Το φεστιβάλ θα συγκεντρώσει σπουδαίους τζαζίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και από το γειτονικό Μπόντρουμ (το φεστιβάλ έχει αδελφοποιηθεί με το Bodrum Jazz Festival), ανάμεσα στους οποίους θα είναι και η Κρητικιά Μαρία Μανουσάκη με το ιδιαίτερο μουσικό της ιδίωμα.

Με μια αναζήτηση του τελευταίου άλμπουμ της, «Hidden Trails» (2018), θα καταλάβετε τι εννοούμε όταν μιλάμε για «ιδίωμα». Η Μανουσάκη και οι Δημήτρης Βερδίνογλου (πλήκτρα), Μιχάλης Ευδαίμων (μπάσο) και Αλέκος Ρούπας (κρουστά) παντρεύουν τον ήχο της τζαζ με την κρητική μουσική. Μην τρομάζετε, δεν πρόκειται να ακούσετε μαντινάδες συνοδεία μπάσου, αλλά το βιολί της Μανουσάκη κάνει τα κρητικά γυρίσματα να μοιάζουν οικεία και ατμοσφαιρικά σε σχέση με τον τζαζ ρυθμό που κρατάει το υπόλοιπο σχήμα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Μανουσάκη δεν έχει σχέση με την παραδοσιακή μουσική. Οι σπουδές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ήταν καθαρά στο τζαζ βιολί και στην ξένη μουσική, και η πορεία της είναι συνδεδεμένη με την τζαζ και τη σκηνή της Νέας Υόρκης όπου ζει. Τα τελευταία χρόνια όμως, όπως έχει πει σε συνεντεύξεις της, άρχισε να ακούει τη μουσική της Κρήτης και να την ενσωματώνει στον δικό της ήχο και με τον δικό της τρόπο. Στη Ρόδο θα εμφανιστεί το τελευταίο βράδυ του φεστιβάλ στο Ωδείο της αρχαίας ακρόπολης του νησιού.

Αξίζει πάντως να πούμε και δυο λόγια και για τους υπόλοιπους μουσικούς που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Ανάμεσά τους θα είναι ο ανερχόμενος Κύπριος σαξοφωνίστας Μάριος Χαραλάμπους και το κουιντέτο του, η Πουερτορικανή Σεκίνα Ροτζ, το Tanini Trio από την Τουρκία, που συνδυάζει τζαζ με κανονάκι, και ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Κρεγκ Μπέιλι, ο οποίος συνεργάστηκε με τον κορυφαίο Ρέι Τσαρλς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή