Εφυγε ο θρύλος της αμερικανικής φολκ μουσικής

Εφυγε ο θρύλος της αμερικανικής φολκ μουσικής

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε ηλικία 94 ετών πέθανε χθες ο θρύλος της αμερικανικής φολκ μουσικής και ακτιβιστής της Αριστεράς, Πιτ Σίγκερ, εμπνευστής νεότερων μουσικών, όπως η Τζόαν Μπαέζ, ο Μπομπ Ντίλαν και ο Μπρους Σπρίνγκστιν.

Ο Σίγκερ θα μείνει στην ιστορία, μεταξύ άλλων, για τη διασκευή του παραδοσιακού θρησκευτικού τραγουδιού We Shall Overcome (Θα επικρατήσουμε), που αναδείχθηκε σε ύμνο του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, ενώ δική του διασκευή είναι και η μεγάλη επιτυχία των Byrds του Ντέιβιντ Κρόσμπι «Turn! Turn! Turn!», με στίχους από τους Εκκλησιαστές της Καινής Διαθήκης.

Η επιλογή του Σίγκερ να ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, του στοίχισε την παραπομπή του ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου το 1957, που απέφυγε, ωστόσο, να τον καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης.

Γεννημένος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης το 1919, ο Σίγκερ ήλθε σε επαφή με τη μουσική από τα πρώτα του χρόνια, χάρη στον μουσικολόγο πατέρα και την κλασική βιολονίστρια μητέρα του.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 εγκαταλείπει τις σπουδές δημοσιογραφίας, που έκανε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όπου γνωρίζεται με τον τραγουδιστή των μπλουζ, Χιούι Λεντμπέτερ, ευρέως γνωστό ως Λεντμπέλι. Το 1938 ξεκινά την περιπλάνησή του ως λαθρεπιβάτης σε εμπορικές αμαξοστοιχίες, διασχίζοντας όλες τις ΗΠΑ και βιώνοντας τις εμπειρίες των άστεγων ανέργων, που αποτυπώνει αργότερα στη μουσική του.

Το 1948 ιδρύει το συγκρότημα The Weavers, που συμβάλλει καθοριστικά στην αναβίωση της μουσικής φολκ, αποτελώντας πρότυπο για τα φολκ συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960. Οι εμφανίσεις του συγκροτήματος σε απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στρέφουν την προσοχή του FBI στα μέλη του, με αποτέλεσμα την παραπομπή του Σίγκερ ενώπιον της διαβόητης Επιτροπής Αντιαμερικανικών Υποθέσεων του Τζόζεφ Μακάρθι. Η άρνηση του Σίγκερ να καταθέσει σήμανε τον οριστικό αποκλεισμό του συγκροτήματος από τα αμερικανικά ερτζιανά και τηλεοπτικά δίκτυα.

Το 1959, ο Σίγκερ ιδρύει τον θεσμό του Φεστιβάλ Φολκ του Νιούπορτ στο παραλιακό Ρόουντ Αϊλαντ, με ετήσια συναυλία, που συνεχίζεται και στις μέρες μας. Διασκεδαστικό στιγμιότυπο διαδραματίσθηκε μεταξύ Σίγκερ και Ντίλαν το 1965 στο φεστιβάλ του Νιούπορτ, με αφορμή την απόφαση του Ντίλαν να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική κιθάρα στην αυστηρά ακουστική συναυλία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η χρήση ηλεκτρικής κιθάρας από τον Ντίλαν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το κοινό, με τον παριστάμενο Πιτ Σίγκερ να καταδικάζει την τολμηρή καινοτομία του μουσικού του επιγόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή