Αλλαγή σελίδας για το Μέγαρο Μουσικής

Αλλαγή σελίδας για το Μέγαρο Μουσικής

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και η δική μου είναι να κρατήσουμε το Μέγαρο όρθιο». Αυτή η δέσμευση της κυβέρνησης, διά στόματος του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, ήταν το καλύτερο δώρο στον οργανισμό που ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια λόγω χρεών και δανείων. Αλλαγή σελίδας για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από μια επίσημη ανακοίνωση που περίμεναν να ακούσουν, χθες, όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν για τα 10χρονα γενέθλια του θεσμού Μegaron Plus.

Απόφαση ειλημμένη, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «να ζητήσουμε τη συναίνεση όλων των πλευρών του Κοινοβουλίου, να άρουμε τα αδιέξοδα». Και θύμισε όσα πέτυχε αυτός ο πολιτιστικός οργανισμός που σημάδεψε σε επίπεδο στοχασμού, ανταλλαγής απόψεων, στη συγκλονιστικότερη και πλέον ανατρεπτική δεκαετία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, όπως είπε. Μέσα σε αυτή την εποχή των ψευδαισθήσεων και του κακού ονείρου και τώρα της εθνικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του τόπου, το Μ.Μ. έφερε κοντά του ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών, ανθρώπους της καθημερινότητας, φοιτητές κ.ά.

Το Megaron Plus είναι ανοιχτό στις ευρύτερες κοινωνικές τάξεις «γι’ αυτό η οριστική λύση δεν μπορεί παρά να έχει την ευρύτερη συναίνεση και συγκλίσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρός του Ιωάννης Μάνος, τονίζοντας πως ο πολιτισμός ενώνει ενώ η λύση που θα δοθεί πρέπει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την πολιτιστική του φυσιογνωμία. Ετσι θα καταφέρει να είναι βιώσιμο και αποτελεσματικό από μηδενική βάση. Για την επίλυση των προβλημάτων ζητήθηκε και η συμβολή του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου στο επίπεδο της συμβουλευτικής και νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Το τι κατάφερε στη ζωή μας το Μ.Μ. μάς το θύμισε μέσα σε λίγα λεπτά ένα συγκινητικό φιλμάκι. Ουρές συμπολιτών μας στις αίθουσές του, σε εκδηλώσεις που μας μάγεψαν και διαλέξεις που μας σημάδεψαν. Κι αυτή η διαδρομή που βρήκε στο μεταξύ κι άλλους μιμητές στην πολιτιστική μας ζωή, τώρα θα συνεχιστεί με τον κ. Κώστα Κωστή στο τιμόνι του Megaron Plus, όπως είπε νωρίτερα ο υπουργός Πολιτισμού.

Στην δική του ομιλία ο κ. Κωστής μίλησε για όσα θα ακολουθήσουν αυτή τη μεταβατική περίοδο αλλά και για εκείνα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του, στο νέο πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινωθεί την άνοιξη. Στην εκπαίδευση θα μετατοπιστεί το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων του. Πρώτα απ’ όλα να έρθει νέος κόσμος, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια συστηματική γνώση σε διάφορους τομείς της επιστήμης ή των τεχνών. Στη διαμόρφωση του θεσμού θα συμβάλει και συμβουλευτική επιτροπή.

Η ελληνική και η διεθνής πραγματικότητα, οι τάσεις, τα ρεύματα θα στηρίξουν και το επόμενο μεταβατικό εξάμηνο. Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές, η θεματική ενότητα «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» που συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος και διοργανώνει με το περιοδικό «Αναγνώστης», «Η επιστήμη στη ζωή μας» με την ευθύνη του Ηλία Κούβελα, ο κύκλος «Ευρώπη: οικονομία και ανάπτυξη» (προσκεκλημένοι ο τ. πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο δημοσιογράφος Ζαν-Μαρί Κολομπανί), οι ημερίδες με την επιστημονική ευθύνη, του Λουκά Παπαδήμου, οι ομιλίες των οικονομολόγων Φιλίπ Αγκιόν και Μάρτιν Χέλβινγκ, η συνάντηση «Τολμήστε για τη Δημοκρατία» που διοργανώνει ο Nouvel Observateur με χορηγό την «Καθημερινή».

Επίσης οι ομιλίες, του νομπελίστα φυσικού Σερζ Αρός, του αρχιτέκτονα Γκάρι Χίλντερμπραντ, του Χανς Αϊντενάιερ, του Βιτσέντσο Ρότολο, οι συζητήσεις για τις «Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης» κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή