Ενα μικρό διαμαντάκι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bράδυ Παρασκευής στο Γουδί, ο χώρος γύρω από το Badminton ήταν ασφυκτικά γεμάτος. Πούλμαν, Ι.Χ. και γυναίκες, χιλιάδες γυναίκες… Το υπερθέαμα «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο» δημιουργεί συνωστισμό. Δύο τραγουδίστριες θεατρίνες, που συγκρούστηκαν με τα στερεότυπα της εποχής τους η κάθε μία, σε ένα θέαμα που χορταίνει το βλέμμα.

Σάββατο βράδυ στην πλατεία Καρύτση. Ο ιστορικός «Παρνασσός» έχει ομορφύνει, μετά την αναπαλαίωσή του, τη ζωηρή πλατεία με τα δεκάδες καφέ-μπαρ. Σε ένα διαφορετικό κοινό, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά ξετυλίγει το δικό της ταξίδι στον χρόνο, λιτά, συνοδευόμενη από τον Βάσο Αργυρίδη στο πιάνο και τη Βαρβάρα Λούκα στο βιολί.

Αυτοβιογραφική διαδρομή από τα χρόνια της Τασκένδης και της Μόσχας. Εικόνες και στιγμές με τους γονείς και τους οικογενειακούς φίλους, όπως η Αλκη Ζέη και ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, στους οποίους οφείλει την επιλογή του ονόματός της από μια λίστα λουλουδιών.

Αναμνήσεις, σταθμοί από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ισπανία και την Κύπρο, που διάλεξε εδώ και χρόνια για μόνιμη κατοικία. Ενα ταξίδι ανάμεσα στους ποιητές που αγάπησε κι άλλους που γνώρισε, με μεγάλους δημιουργούς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, τις «Μπαλάντες» του οποίου ηχογράφησε (ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη) στα 17 της χρόνια.

Κι έπειτα ρωσικά τραγούδια, ισπανικά και Λόρκα, η συνάντηση με τον Μάνο Χατζιδάκι όταν την κάλεσε σπίτι του κι εκείνη έφτασε μία ώρα νωρίτερα από την αγωνία. Τότε γεννήθηκε το «Μεθυσμένο κορίτσι» κι έπειτα, με παρότρυνση του Γιώργου Παπαστεφάνου και δείγμα δύο απλές κασέτες με ελαφρά τραγούδια, κοίταξε με άλλο βλέμμα τους: Γιαννίδη, Αττίκ, Σουγιούλ.

Μικρές βιογραφικές στιγμές ώς τα επόμενα χρόνια και τις συνεργασίες της με τη Λίνα Νικολακοπούλου, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Νίκο Ζούδιαρη, τον Λάκη Παπαδόπουλο κ.ά.

Σε μια πανέμορφη αίθουσα με πολυδιάστατη δράση εδώ και 124 χρόνια, η MINOS – ΕΜΙ συστήνει μια πρωτότυπη σειρά συναυλιών, θέλοντας να βάλει για πρώτη φορά το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι –σε όλες του τις μορφές– στον «Παρνασσό». Και η Ζορμπαλά μας θύμισε πώς είναι το τραγούδι χωρίς στολίδια. Ενα μικρό διαμαντάκι σε μια πολύβουη Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή