Σύζευξη διπλωματίας και τέχνης

Σύζευξη διπλωματίας και τέχνης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα σας φαινόταν μία συναυλία με έναν πρέσβη να παίζει πιάνο, έναν άλλον να χορεύει, έναν τρίτο να τραγουδά ή να απαγγέλλει; Το Ambassador’s Concert εντάσσεται στην αθηναϊκή πραγματικότητα και εγκαινιάζεται (ως ετήσιος θεσμός κάθε Μάρτιο) αύριο, Παρασκευή, στην ιστορική αίθουσα συναυλιών του Παρνασσού στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση. Θεσμός που έρχεται από τη Βιέννη, όπου μετρά ήδη δέκα χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τον τότε πρέσβη μας στην Αυστρία, Κων. Πρεβεδουράκη, το Ambassador’s Concert είναι μία μουσική γιορτή, με συμμετοχή και πολλών επαγγελματιών σολίστ, που συνδέεται με το έργο ενίσχυσης των ελληνικών Παιδικών Χωριών SOS.

«Καθώς τα έσοδα της τελευταίας συναυλίας στη Βιέννη δόθηκαν στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, ήταν πρόθεσή μου να μεταφέρω την πρωτοβουλία αυτή στην Αθήνα, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης», εξηγεί η πρέσβειρα της Αυστρίας, κ. Melitta Schubert. «Είμαι ευγνώμων που την ιδέα μου υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι συνάδελφοί μου, πολλοί από τους οποίους θα πάρουν μέρος στη συναυλία. Ενα μεγάλο ευχαριστώ επίσης και στους χορηγούς μας, που μας επιτρέπουν να προσφέρουμε το σύνολο  των  εσόδων  στα  Παιδικά Χωριά  SOS  Ελλάδος». Η κ. Schubert θα παίξει  στο πιάνο (Ave Maria του Γκουνό), ο  Βρετανός πρέσβης, John Kittmer,  θα απαγγείλει  ποίηση του Λόρδου Βύρωνα,  ο Ιάπων πρέσβης, Masuo Nishibayashi,  στο βιολί θα συμπράξει με τη σύζυγό του,  Kikuko Nishibayashi  στο πιάνο, ο πρέσβης της  Αργεντινής,  Jorge Mastropietro, θα χορέψει  κλασικά κομμάτια  του τανγκό με την Ελενα Μέστρε, και μια σημαντική ομάδα σολίστ θα πλαισιώσει ένα πρόγραμμα αξιώσεων.

Την οργάνωση, τον συντονισμό και τη μουσική επιμέλεια έχει ο Νίκος Τσαούσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που κατήρτισε ένα πρόγραμμα επιπέδου, ευχάριστο και κατάλληλο για την περίσταση, φέρνοντας επί σκηνής μαζί με τους διπλωμάτες και σολίστ όπως τον Δημήτρη Γιάκα, τη Ναταλία Μιχαηλίδου, την Alexandra Gravas, την Κρυσταλλία Γαϊτάνου, την Ινές Ζήκου, τη Μαριάννα Μανσόλα, τη Ρόζα Πουλημένου, τον Δημήτρη Θεοχάρη αλλά και τον Αρη Ραδιόπουλο (πιάνο), που ανήκει και στο προξενικό γραφείο της πρεσβείας μας στο Βερολίνο. Ο Νίκος Τσαούσης συμμετέχει επίσης.

Το πρώτο Χωριό SΟS

Η καταγωγή της ιδέας των Παιδικών Χωριών SΟS είναι αυστριακή, έτσι συνδέεται η πηγή, ο σκοπός και ο τρόπος επέκτασης του θεσμού του Ambassador’s Concert από τη Βιέννη στην Αθήνα. Ιδρυτής τους είναι ο Hermann Gmeiner που δημιούργησε το πρώτο «χωριό» στο Ινσμπρουκ το 1949 και έκτοτε, σταδιακά, το δίκτυο δραστηριοποιήθηκε σε 133 χώρες. Η συναυλία της Παρασκευής είναι ήδη sold out και καθώς έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας, έχουν κληθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. Περισσότερο από κάθε τι άλλο, το Ambassador’s Concert απηχεί το πνεύμα της εποχής, που είναι αυτό της συνέργειας και της σύμπλευσης για ένα κοινό σκοπό. Σαν μία σύζευξη της διπλωματίας και της τέχνης, το κοντσέρτο αυτό στον Παρνασσό εγγράφεται ήδη στη μουσική, κοινωνική και διπλωματική ιστορία της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή