Συναυλίες της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη

Συναυλίες της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σημαντικές διεθνείς συναυλίες εγκαινιάζονται με την Ανοιξιάτικη Περιοδεία της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος συνεργασιών της ορχήστρας, με τίτλο «Προς το 2020». Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη με τίτλο: «Υιοθετείστε μια Ορχήστρα» και η δεύτερη θα λάβει χώρα στο Άμπου Ντάμπι με τίτλο: «Ντεμπούτο στον αραβικό Κόσμο»

Το 2014 εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την υποστήριξη των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων της Ευρώπης. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς να αδράξουν τις ευκαιρίες της «ψηφιακής εποχής» και της παγκοσμιοποίησης, και ταυτόχρονα να αναπτύξουν το δυναμικό τους ώστε να συμβάλουν στους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Για να υποστηρίξει αυτούς τους στόχους, η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρώτη διακεκριμένη διεθνής Ορχήστρα Νέων όλων των εποχών, θα πραγματοποιήσει συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, μια περήφανη πόλη με μεγάλη ιστορία αλλά με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Η συναυλία αυτή σηματοδοτεί μακροπρόθεσμο σχέδιο συνεργασίας με τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που επικεντρώνεται γύρω από το σύνθημα «Υιοθετείστε μια ορχήστρα», με στόχο η ορχήστρα να ενσωματωθεί στον ίδιο τον ιστό της πόλης και τους ανθρώπους της, και όχι να αποτελεί είδος πολυτελείας πάνω σε μια σκηνή αποκομμένη από αυτούς τους ανθρώπους και αυτή την πόλη.

Μετά το ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη, η Ορχήστρα θα κάνει ένα πολύ σημαντικό ντεμπούτο στον Αραβικό Κόσμο, λαμβάνοντας μέρος στο περίφημο Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνών του Άμπου Ντάμπι. Για την ενίσχυση της συνεργασίας θα είναι παρούσα η Doris Pack, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας της ΕΕ, ως επίσημη εκπρόσωπος του Martin Schulz, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίτιμου προέδρου της Ο.Ν.Ε.Ε.

Πρόγραμμα Ανοιξιάτικης Περιοδείας 2014 της Ο.Ν.Ε.Ε.

Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής

Δευτέρα 17 Μαρτίου, 20.30 – Ανοικτή δοκιμή – συναυλία

Τρίτη 18 Μαρτίου, 10.00 & 11.30 – Σχολικές συναυλίες

Τετάρτη 19 Μαρτίου, 21.00 – παράσταση στο COO Bar, Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 20 Μαρτίου, 21.00 – παράσταση στο La Doze Club, Θεσσαλονίκη

Δευτέρα 24 Μαρτίου, 20.00 – Palace Auditorium, Άμπου Ντάμπι, Εμιράτα

Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«ένας θεσμός από τους καλύτερους στο είδος του…» "New York Times"

Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία από τις πλέον αναγνωρισμένες και δυναμικές ορχήστρες διεθνώς, όπως αποδεικνύεται από τους χιλιάδες εξαίρετους νέους μουσικούς από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περνούν κάθε χρόνο από οντισιόν αναζητώντας μια ευκαιρία να γίνουν μέλη της Ορχήστρας. Η Ορχήστρα ιδρύθηκε το 1976 από τους Lionel και Joy Bryer, και για 3.000 αποφοίτους περίπου αποτελεί εξαιρετική γέφυρα μεταξύ των μουσικών σχολών και του επαγγελματικού κόσμου της μουσικής. Πρόκειται για μια ομάδα που περιλαμβάνει διευθυντές ορχήστρας, σολίστες, και μουσικούς που προέρχονται μεταξύ άλλων από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης και τη Βασιλική Ορχήστρα του Concertgebouw.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες σχεδόν, από τη Νέα Υόρκη στη Λευκωσία, από τη Σεούλ στο Σάο Πάολο και από τη Μόσχα στο Μουμπάι, η Ορχήστρα Νέων της ΕΕ συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της κλασικής μουσικής, όπως οι Marta Algerich, Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Jessye Norman, Mstislav Rostropovich και ιδίως με τρεις ονομαστούς διευθυντές ορχήστρας, τους Claudio Abbado, Bernard Haitink και τον σημερινό διευθυντή, μαέστρο Vladimir Ashkenazy. Η Ορχήστρα Νέων της ΕΕ είναι γνωστή για το τεχνικά δύσκολο ρεπερτόριό της. Εμπνευσμένα έργα, ορισμένα δυναμικά, και κάποια βαθιά συγκινητικά.

Με τέτοια δεξιοτεχνία και τεχνογνωσία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει τιμηθεί με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, όπως το βραβείο Ολυμπία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», το «Prix d'Initiative Européenne», την Επιχορήγηση για Νέους Καλλιτέχνες από το Praemium Imperiale, και το «European Media Prize».

Η Ο.Ν.Ε.Ε. αποδεικνύει τη ρήση του Αριστοτέλη, σύμφωνα με την οποία «Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του». Αν και η Ορχήστρα προωθεί το εξαιρετικό ατομικό ταλέντο, μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ήταν να καταδείξει, μεταφορικά, το ευρωπαϊκό ιδεώδες μιας κοινότητας συνεργασίας. Από το 1976, η Ορχήστρα αποτελεί πρέσβη πολιτισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλλιεργώντας την πολιτιστική ανάπτυξη, την επικοινωνία και τις ηγετικές ικανότητες στις επόμενες γενιές Ευρωπαίων. Σωστά λοιπόν, στους προστάτες της Ορχήστρας Νέων της ΕΕ περιλαμβάνονται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι Πρόεδροι και οι Επίτροποι της ΕΕ, ενώ η Ορχήστρα υποστηρίζεται με κονδύλια και από τα 28 κράτη μέλη και από το Πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: «Ελληνική Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή