Η καθυστέρηση της λύσης κάνει ζημιά

Η καθυστέρηση της λύσης κάνει ζημιά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται ημέρα με την ημέρα οι παρενέργειες από την παράταση της εκκρεμότητας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η νομοθετική ρύθμιση που θα έδινε οριστική λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τον πολιτιστικό οργανισμό της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα τόσο η οικονομική ασφυξία όσο και η αρνητική δημοσιότητα του τελευταίου μήνα να απειλεί και το καλό όνομα του ΜΜΑ διεθνώς.

Η έλλειψη ρευστότητας, που οφείλεται στη μη δυνατότητα του Μεγάρου να έχει φορολογική ενημερότητα λόγω των βεβαιώσεων, δεσμεύσεων και συμψηφισμών των ποσών των δόσεων των γνωστών δανείων με τη λειτουργική επιχορήγηση του Μεγάρου, οδηγεί στην καθυστέρηση για τρεις, ήδη, μήνες, της καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού που σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του προέδρου του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννη Μάνου, «έχει δείξει ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης», ενώ παρά τις δύσκολες συνθήκες «τον τελευταίο χρόνο δεν υπήρξε ούτε μία ώρα στάση εργασίας και δεν ακυρώθηκε καμία παράσταση ή εκδήλωση».

Επιπλέον, η κατάσταση αυτή δημιούργησε τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή οφειλών προς τρίτους (ορχήστρες, καλλιτέχνες κ.ά.), οι οποίοι μπορεί να επέδειξαν μέχρι σήμερα πνεύμα ανοχής, αλλά οι πιέσεις έχουν αρχίσει να γίνονται αφόρητες.

Το νέο φαινόμενο, απότοκο του κλίματος αβεβαιότητας σε σχέση με το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής που φαίνεται ότι έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα, είναι πως κλονίζεται η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον οργανισμό και τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, όταν γίνονται διαπραγματεύσεις για να μετακληθούν ξένες ορχήστρες εκφράζεται για πρώτη φορά προβληματισμός σε σχέση με τη δυνατότητα του Μεγάρου να τηρήσει τις υποχρεώσεις του. Αυτή η αβεβαιότητα συσσωρεύει κόπωση, δημιουργεί μείζον ζήτημα αξιοπιστίας και κάθε αναβολή της λύσης επιβαρύνει τα δεδομένα της προηγούμενης ημέρας.

Σε περίπτωση «ατυχήματος», αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές ή μη (ελληνική προεδρία Ε.Ε.), ενώ αρνητικός θα είναι ο αντίκτυπος και στο εξωτερικό λόγω των διεθνών συνεργασιών του Μεγάρου (Comédie -Francaise, μεγάλες ορχήστρες) όπως και στον τομέα των συνεδρίων.

Πάντως το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013 σημειώθηκε αύξηση 31% (158.000) στις πωλήσεις εισιτηρίων, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012, αλλά αύξηση μόλις 4% στα έσοδα λόγω της μείωσης των τιμών.

Ποια είναι η λύση

Η πρόταση οριστικής λύσης περιλαμβάνει την ανάληψη της υποχρέωσης απευθείας αποπληρωμής από το Δημόσιο του υπολοίπου των δανείων, ύψους 226 εκατ., για τα οποία έχει εγγυηθεί, πληρωτέων σε μια 25ετία, με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση στο Δημόσιο της κυριότητας του δευτέρου ακινήτου για το οποίο εδόθησαν τα δάνεια και του οποίου η αξία, κατά την έκθεση αξιολόγησης εξειδικευμένης στον τομέα αυτό ελληνικής εταιρείας, που επαληθεύεται και από πόρισμα διεθνούς ελεγκτικού οίκου, ανέρχεται σε 432 εκατομμύρια ευρώ. Το κτίριο αυτό παραχωρείται εκ νέου στο Μέγαρο μόνο για χρήση επί μία εικοσιπενταετία. Το ελληνικό Δημόσιο αποκτά πλέον την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου, το οποίο θα διαχειρίζεται ενιαία το όλο συγκρότημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή