Δύο τενόροι στα μπουζούκια;

Δύο τενόροι στα μπουζούκια;

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση απλή. Δύο τενόροι της όπερας, χτυπημένοι από την ανεργία λόγω οικονομικής κρίσης, βλέπουν σανίδα σωτηρίας σε μια αγγελία εφημερίδας: «Ζητούνται δύο μουσικοί για εμφανίσεις σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Πρόσληψη μετά από οντισιόν». Φυσικά το κέντρο διασκέδασης αποδεικνύεται κανονικό «σκυλάδικο» και οι τενόροι αναγκάζονται να περάσουν μια δοκιμασία με βαρύ λαϊκό πρόγραμμα προκειμένου να πείσουν τον ιδιοκτήτη και να πάρουν τη δουλειά.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η υπόθεση της μουσικής παράστασης που παρουσιάζουν κάθε Τετάρτη οι Duo Fina στο Half Note. Το πραγματικά ενδιαφέρον όμως είναι πως οι δίδυμοι αδερφοί Γιάννης και Τάκης Φίνας είναι όντως τενόροι και κλασικοί πιανίστες με μακρά πορεία στο λυρικό τραγούδι. Ολοκλήρωσαν δε τις μουσικές σπουδές τους σε ωδεία της Ελλάδας αλλά και στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου, ενώ η μετέπειτα καριέρα τους περιλαμβάνει ρεσιτάλ σε όλες τις μεγάλες μουσικές σκηνές της χώρας, καθώς και πολυάριθμες επιτυχημένες εμφανίσεις στο εξωτερικό. Ωστόσο, όπως μας είπαν, εκτός της ενασχόλησης με την κλασική μουσική, οι αδερφοί Φίνα είχαν πάντα μέσα τους και το μικρόβιο της σάτιρας. «Το χιούμορ είναι μια εσωτερική ανάγκη για εμάς, ο τρόπος μας να κρατάμε μακριά το σκοτάδι και τη θλίψη από τις δυσκολίες που συναντάμε στη ζωή».

Οχι βέβαια ότι και οι δυσκολίες δεν μπορούν να αποδειχθούν δημιουργικές. Μια τέτοια άλλωστε λειτούργησε ως καταλύτης για να πάρει τελικό σχήμα και η παράσταση «Δυο Τενόροι στα μπουζούκια» που παρουσιάζουν στο Half Note.

Πείσμα

Με τη διάλυση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ το καλοκαίρι οι δύο καλλιτέχνες ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν τη δουλειά τους. «Τα συναισθήματα που γέννησε αυτό το γεγονός ήταν εξαιρετικά έντονα αλλά και ανάμεικτα. Από τη μία χάσαμε το κέντρο της καλλιτεχνικής μας ζωής, αφού στην ΕΡΤ ήμασταν ουσιαστικά κάθε μέρα για πρόβες και προετοιμασίες, ενώ με τα διάφορα μουσικά σχήματά της δίναμε συνεχώς παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από την άλλη αυτό το “τέλος” μας όπλισε με πιο πολύ πείσμα και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε».

Και κάπως έτσι έφτασαν οι δύο τενόροι στα… μπουζούκια. Το χιουμοριστικό στοιχείο το είχαν βέβαια εισαγάγει και παλαιότερα στις εμφανίσεις τους με σατιρικές διασκευές γνωστών τραγουδιών και οπερετικές «εισβολές» σε άλλα μουσικά είδη, όμως είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται σε επίπεδο ολόκληρης παράστασης. Οπως μας είπε ο Τάκης Φίνας «νιώσαμε την ανάγκη να δώσουμε πρώτα απ’ όλα γέλιο στον κόσμο. Είναι μια ιδέα με αφορμή την κρίση, με σκοπό ακριβώς να την ξορκίσει, αυτή και την κατάθλιψη που φέρνει, μέσω του γέλιου».

Το γέλιο πάντως ταξιδεύει άνετα ανάμεσα στα τραπέζια του Half Note πηγάζοντας από τη σκηνή όπου το Duo Fina δίνει για μιάμιση περίπου ώρα τον καλύτερο εαυτό του. Εξυπνοι σε γενικές γραμμές διάλογοι, στοιχεία κατευθείαν από τη βωβή κωμωδία και τον Ρόουαν Ατκινσον και φυσικά τα υπέροχα τραγούδια (αμίμητο το «Αναψε το τσιγάρο» αλά Πουτσίνι) συνθέτουν ένα απολαυστικό σύνολο. Ο κόσμος το χαίρεται και το δείχνει με τη συμμετοχή του. «Είναι η μόνη παράσταση του Half Note που περιλαμβάνει και λουλουδοπόλεμο (!)» μας λέει γελώντας η υπεύθυνη επικοινωνίας Τίνα Παππά. Εξίσου ή και πιο πολύ, το απολαμβάνουν και οι ίδιοι οι μουσικοί: «μπορεί να περάσει και ολόκληρη εβδομάδα που μελετάμε το ταβάνι όμως η Κυριακή μας αποζημιώνει».

Με σεβασμό

Παρά τη σάτιρα πάντως, τα αδέρφια δεν βγάζουν προς τα έξω κάποιο ελιτισμό ή περιφρόνηση προς το λαϊκό τραγούδι. Οι ερμηνείες τους μπορεί να ρέπουν σαφώς προς την κωμική διασκευή, το κάνουν όμως με τρόπο που δείχνει σεβασμό προς τα κομμάτια τα οποία είναι άλλωστε και κλασικά αγαπημένα στην πλειοψηφία τους. Και το κοινό που εκτιμά δεόντως αυτή τη στάση κρατά τον ρυθμό και δεν ενοχλείται καθόλου από τις… ιδιαίτερες ερμηνείες. Ούτως ή άλλως, δεν ακούς κάθε μέρα το «Δεν με πονάς, δεν μ’ αγαπάς» συνοδευμένο από τέτοιες κορώνες.

Τέλος, δεν γίνεται να μη σταθεί κανείς στο δέσιμο και αυτή τη σχεδόν υπερφυσική επικοινωνία των δύο αδερφών, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αντιληπτή και επί σκηνής. «Είναι αυτός ο έντονος και αληθινά απερίγραπτος συναισθηματικός δεσμός που υπάρχει μεταξύ μας από πάντα, κάτι που ισχύει με τους περισσότερους δίδυμους και δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητό από κάποιον που δεν έχει παρόμοια εμπειρία». Το ντουέτο είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από αρμονικό και η ανταπόκριση όπως είπαμε μεγάλη. Οπότε οι δυο τους θα βρίσκονται για καιρό ακόμα στο Half Note –μέχρι το τέλος της σεζόν όπως μάθαμε– περνώντας τις ξεχωριστές οντισιόν τους και ελπίζοντας για την πολυπόθητη θέση στη «νύχτα».

​​Το ντούο Φίνα εμφανίζεται κάθε Κυριακή στο Half Note Jazz Club, στο Μετς (Τριβωνιανού 17). Ωρα έναρξης 6.30 μ.μ., ωστόσο προσεχώς αναμένεται να γίνει πιο… βραδινή η παράσταση. Για πληροφορίες, τηλ. 210-92.13.310, 210-92.32.360.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή