Το Μέγαρο φέρνει το Πάσχα στους Αθηναίους

Το Μέγαρο φέρνει το Πάσχα στους Αθηναίους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ενα ιδιαίτερο συναυλιακό πρόγραμμα εναρμονισμένο με την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας παρουσιάζει φέτος το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο νέος κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Adagio – Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα» αρχίζει το ερχόμενο Σάββατο με ένα ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου από την Ουρανία Γκάσιου. Η πολυβραβευμένη και διεθνώς καταξιωμένη μόνιμη οργανίστα του Μεγάρου, που σήμερα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, θα ερμηνεύσει έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Σεζάρ Φρανκ, Λουί Βιερν, Ζοζέφ Ζονγκέν και Τιερί Εσκάς, καλύπτοντας τρεις αιώνες μουσικής δημιουργίας.

Στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ είναι αφιερωμένη και η δεύτερη συναυλία του πασχαλινού κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης». Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής θα ερμηνεύσει την αυθεντική εκδοχή του έργου «Τα κατά Ιωάννην Πάθη», ένα εκ των δύο σωζόμενων «Παθών» από τα πέντε που πιθανολογείται ότι έγραψε ο μεγάλος συνθέτης, με όργανα εποχής υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού και τσεμπαλίστα Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Το αριστουργηματικό ορατόριο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη Μεγάλη Παρασκευή του 1724 στον ναό του Αγίου Θωμά της Λειψίας. Συμπράττουν η σοπράνο Μαργαρίτη, η μέτζο σοπράνο Μαίρη-Ελεν Νέζη, ο τενόρος Βασίλης Καβαγιάς, ο μπάσος Πέτρος Μαγούλας, ο Βρετανός τενόρος Τζέισον Νταρνέλ στον ρόλο του Ευαγγελιστή και οκταμελής χορωδία δωματίου.

Το πρόγραμμα της Τρίτης εστιάζει στην εγχώρια μουσική δημιουργία και παράδοση. Η ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή, μία από τις σημαντικότερες φωνές του θρησκευτικού μέλους διεθνώς, και ο κορυφαίος μπάσος Τάσος Αποστόλου στον ρόλο του αφηγητή, ερμηνεύουν ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, λαϊκούς θρήνους, αλλά και τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη, αποτελούμενο από οκτώ ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου. Τη μεταγραφή του έργου για μικρό σύνολο και ανδρική φωνή υπογράφει ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Συμμετέχουν οι μουσικοί Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Οδυσσέας Κορέλης, Βαγγέλης Νίνας, Βιβή Γκέκα και Βίκυ Στυλιανού.

Ο κύκλος ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Τετάρτη με το «Γερμανικό Ρέκβιεμ» του Γιοχάνες Μπραμς από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου. Για τη δεύτερη συναυλία του κύκλου Μπραμς, η ΚΟΑ έχει επιλέξει ένα από τα πλέον υποβλητικά έργα του συνθέτη, γραμμένο μεταξύ των ετών 1865 και 1868 και βασισμένο σε αποσπάσματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια. Αφορμή για τη σύνθεσή του πιστεύεται πως ήταν ο θάνατος της μητέρας του Μπραμς, ενώ δεν επικεντρώνεται τόσο στο μεταφυσικό δέος μπροστά στον θάνατο όσο στον πόνο της απώλειας, όπως τον βιώνουν οι πενθούντες. Συμμετέχουν ως σολίστ η Σουζάνε Μπέρνχαρτ και ο βαρύτονος Γιόχεν Κούπφερ, όπως επίσης και η χορωδία MotettenChor του Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Μπένεντικτ Χάαγκ.

Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ. Προπώληση στο www.megaron.gr.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή