O Tricky με τα ψεύτικα είδωλα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πρωτεργάτες και διαχρονικά σημαντικότερους εκφραστές της Trip Hop, ο Βρετανός Tricky, έρχεται στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις, την Παρασκευή 11 Απριλίου στο Fuzz της Αθήνας και το Σάββατο 12 Απριλίου στο Fix Factory of Sound της Θεσσαλονίκης. Κουβαλώντας μαζί του τον πολύ καλό καινούργιο δίσκο «False Idols» και έχοντας με ανεξίτηλο τρόπο χαράξει στο playlist της περασμένης δεκαετίας κάποια αξέχαστα κομμάτια, τα live του αναμένονται με προσμονή.

Ο Tricky, πραγματικό όνομα Adrian Thaws, είναι ο τρίτος της παρέας από το Bristol, μετά τους Massive Attack και τους Portishead, που δημιούργησαν τον ήχο της Trip Hop κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εναν urban ήχο, που πήγαζε από την πόλη, τις νευρώσεις των κατοίκων της και τα σκοτεινά της σημεία.

Ο Tricky δεν γνώρισε πατέρα και η μητέρα του αυτοκτόνησε όταν ο ίδιος ήταν τεσσάρων. Τον μεγάλωσε η γιαγιά του, που για νανουρίσματα του έβαζε να ακούει δίσκους της Νίνα Σιμόν και της Μπίλι Χολιντέι. Αργότερα αναζήτησε τη ska και τη rap, αλήτευε στα γκέτο και βρέθηκε σε κολεκτίβες της rap dub και πιο μετά στους Massive Attack. Με αυτά τα βιώματα και ακούσματα ήταν φυσικό να καταλήξει στη σκιερή πλευρά της Trip Hop, κάτι που έκανε προφανές με το ντεμπούτο του, τον δίσκο «Maxinquaye» (1995), που φέρει το όνομα της μητέρας του. Το «Maxinquaye», βαθύτατα μελωδικό, είναι κλειστοφοβικό, διέπεται από εσωτερικές εκρήξεις και εγκλωβίζει την κάθαρση. H Trip Hop στα καλύτερά της, ο δίσκος που έγινε η σκιά του μουσικού. Ο Tricky όμως συνεχίζει να παράγει, μένει πιστός στο ύφος του και γίνεται έμπνευση για τους νεότερους «τριπχοπάδες».

Παλιά και νέα στοιχεία

Τα χρόνια περνούν, οι τάσεις αλλάζουν και εκεί που φαινόταν ότι η Trip Hop έκανε τον κύκλο της (το ίδιο και ο Tricky) και ότι δεν θα ακουστεί ξανά κάτι καινούργιο που θα κερδίσει το ενδιαφέρον, ο μουσικός, ισχυριζόμενος ότι με αυτόν τον δίσκο βρήκε τον εαυτό του, παρουσιάζει το ολοκαίνουργιο «False Idols». Ο 46χρονος πλέον Tricky ηχογραφεί ένα δίσκο για τον οποίον υποστηρίζει πως είναι καλύτερος του «Maxinquaye», και δεν είναι εύκολο να διαφωνήσουμε. Πολλά καινούργια στοιχεία και κάτι να θυμίζει τα παλιά: Γαλήνη που αγριεύει από μουσικές και συναισθηματικές εκρήξεις, ρυθμός που εναλλάσσεται, γυναικεία φωνητικά και ραπάρισμα καλύπτονται υπό το γκρίζο πέπλο της Trip Hop του Tricky. Ενας ώριμος μαέστρος που κλιμακώνει τη μελωδία και καθοδηγεί όμορφες φωνές. Στις πιο καλές στιγμές του δίσκου συναντάμε τα νέα φωνητικά των Franscesca Belmonte, Fifi Rong και Nneka Egbuna, ενώ ο Tricky ακολουθεί με την μπάσα ψιθυριστή φωνή του.

Εχοντας λοιπόν μαζί του ο Tricky έναν πολύ ενδιαφέροντα καινούργιο δίσκο και όντας παλιά καραβάνα των live (ακόμη είναι έντονες οι μνήμες από την προ διετίας εμφάνισή του στην Αθήνα) θα έχουμε μια αναζωογονητική ευκαιρία να θυμηθούμε γιατί αγαπάμε τόσο πολύ την Trip Hop.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή