«Μέρες Επιταφίου» σε παγκόσμια πρώτη

«Μέρες Επιταφίου» σε παγκόσμια πρώτη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο ορχηστρικό έργο του, «Μέρες Επιταφίου», παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η πρώτη μελοποιημένη εκδοχή του ποιητικού έργου, το οποίο έγραψε ο Νίκος Γκάτσος για τον Μανώλη Μητσιά, αντλεί επιρροές από τη βυζαντινή αλλά και τη λαϊκή μουσική, ακριβώς όπως ο ποιητής συνέδεσε τα ιερά κείμενα της Καινής Διαθήκης με τους δικούς του «λαϊκούς» στίχους.

Μολονότι γράφτηκαν από τον ποιητή και στιχουργό κατά παραγγελία του Μάνου Χατζιδάκι, οι «Μέρες Επιταφίου» τελικά δεν μελοποιήθηκαν ποτέ. Το ορατόριο του Δημήτρη Παπαδημητρίου χρησιμοποιεί ως λιμπρέτο το πρωτότυπο κείμενο του Γκάτσου, το οποίο εστιάζει στη θεϊκή και ανθρώπινη φύση των Παθών, επαναφέροντας στο προσκήνιο την υπόσχεση της Ανάστασης. Συμμετέχει ο ίδιος ο ψάλτης και λαϊκός τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς, μαζί με τη λυρική σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, τον ηθοποιό Γιάννη Φέρτη στον ρόλο του αφηγητή, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και χορωδία σε διδασκαλία Βάλερι Ορέσκιν. Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ. Προπώληση στο www.sgt.gr.

Στο Δημοτικό Πειραιά

Το αυριανό πρόγραμμα συναυλιών περιλαμβάνει, επίσης, τη μουσική παράσταση «Η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη», που παρουσιάζουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η Νεκταρία Καρανζή και ο Τάσος Αποστόλου, πλαισιωμένοι από τους μουσικούς Γιάννη Σαμπροβαλάκη, Οδυσσέα Κορέλη, Βαγγέλη Νίνα, Βιβή Γκέκα και Βίκυ Στυλιανού. Την ίδια ώρα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αναλαμβάνει να κλείσει τον κύκλο «Adagio – Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το «Γερμανικό Ρέκβιεμ» του Γιοχάνες Μπραμς, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου και με τη συμμετοχή των Σουζάνε Μπέρνχαρτ, Γιόχεν Κούπφερ και της Χορωδίας MotettenChor.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή