Η Κέιτ Μπους «λάιβ», έπειτα από 35 χρόνια

Η Κέιτ Μπους «λάιβ», έπειτα από 35 χρόνια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναυλία και Kate Bush, δύο έννοιες ασύνδετες, δύο κρίκοι που για χρόνια δεν έκλειναν ο ένας μέσα στον άλλον, μια εικόνα που παρέμενε άγνωστη. Μέχρι που η 55χρονη Βρετανίδα μουσικός της ροκ, πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε την επιστροφή της. Μια ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα ήταν αρκετή να προκαλέσει υστερία. Η ιστοσελίδα, μην αντέχοντας την επισκεψιμότητα και τα ακατάπαυστα «κλικ» όσων αναζητούσαν μια παραπάνω πληροφορία, έπεσε. Η είδηση, όμως, είχε εξαπλωθεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα: η Kate Bush θα επέστρεφε στο live. Κάτι που είχε να κάνει από το 1979. Και τα 35 χρόνια ερμητικής απουσίας (και του μυστηρίου για τα αίτια αυτής της απουσίας) ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τεράστια προσμονή.

Η πρώτη ανακοίνωση της Bush έκανε λόγο για 15 συναυλίες στο Eventim Apollo του Λονδίνου, ένα θέατρο 3.500 θέσεων. Τελικά οι συναυλίες έγιναν 22 (όχι ότι οι επτά επιπλέον θα ικανοποιήσουν τη ζήτηση) και θα διαρκέσουν από 25 Αυγούστου μέχρι 1η Οκτωβρίου. Το show θα έχει τον τίτλο: «Before the Dawn» και ο συναυλιακός χώρος είναι εκείνος όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι τελευταίες της live εμφανίσεις πίσω στο 1979.

Μόλις έγιναν διαθέσιμα τα εισιτήρια, η μέρα εκείνη ήταν η Παρασκευή 23 Μαρτίου και δεν μπορώ να φανταστώ πόσοι και με τι φρενίτιδα πατούσαν τα πλήκτρα του mouse για να κάνει refresh η σελίδα, εξαντλήθηκαν μέσα σε 15 λεπτά. Σήμερα, στο χρηματιστήριο διαφόρων re-sale sites, καθώς και στο eBay, τα εισιτήρια των συναυλιών της έχουν εκτοξευθεί σε τιμές άνω των 1.000 λιρών Αγγλίας.

Ως τώρα η Kate Bush είχε περιοδεύσει μόλις μία φορά στη Βρετανία και σε κάποιους λίγους σταθμούς της Ευρώπης. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την πολυετή απουσία της μουσικού από τις περιοδείες. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τη φοβία να ταξιδεύει με αεροπλάνα, την τελειομανία, τον θάνατο του φωτιστή της, Bill Dufflield, ο οποίος σκοτώθηκε σ’ ένα δυστύχημα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας της στις 2 Απριλίου του 1979, στο Poole Arts Centre, και τη μανία της να έχει τον απόλυτο έλεγχο της μουσικής, κάτι που επιτυγχάνει στα στούντιο, όχι όμως και στις live εμφανίσεις.

Από την άλλη, σε μία συνέντευξή της στο περιοδικό Mojo, το 2011, η Bush επισήμαινε τη μεγάλη κούραση μετά την περιοδεία: «Ηταν πραγματικά πολύ ευχάριστο. Αλλά ήταν τελείως εξουθενωτικό». Και πρόσθεσε: «Δεν εγκαταλείπω όμως την ιδέα να επιστρέψω σε live εμφανίσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που με απασχολεί αυτή τη στιγμή, επειδή δεν ξέρω πώς αυτό θα λειτουργούσε στην κατάσταση που είναι τώρα η ζωή μου».

50 Words for Snow

Στα είκοσί της η Bush είχε συνδυάσει τη μουσική, τον χορό, την ποίηση, την παντομίμα, τη μαγεία και το θέατρο, σ’ ένα φαντασμαγορικό (όπως χαρακτηρίστηκε απ’ όσους ήταν παρόντες) show που συνδιοργανώθηκε από την ίδια και τον Anthony Van Laast, που αργότερα έκανε τις χορογραφίες για την ταινία Mama Mia! και για διάφορα κομμάτια του West End. Από τότε η Kate Bush έκανε λίγες και σπάνιες εμφανίσεις, συνεχίζοντας όμως να παράγει μουσική με την τελευταία της δουλειά, το 50 Words for Snow, να κυκλοφορεί το 2011. Αλλά είναι αυτή η πολυετή της απουσία από το live που η επιστροφή της έχει προκαλέσει αυτόν τον εκκωφαντικό ντόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή