Αυτοσχεδιάζοντας στην ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Αυτοσχεδιάζοντας στην ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι παρακολουθούν την ελληνική τζαζ σκηνή, τα πρόσωπα, τα πράγματα, τις συναυλίες, τις ηχογραφήσεις, την κινητικότητα, έχουν σίγουρα διαπιστώσει ότι αυτήν τη στιγμή παράγεται στην Ελλάδα σύγχρονη αυτοσχεδιαστική μουσική πολύ υψηλού επιπέδου. Μια νέα γενιά μουσικών, καταρτισμένων, δημιουργικών, με όραμα και αισθητική ταυτότητα, προσπαθεί –σε πείσμα της αντίξοης περιρρέουσας ατμόσφαιρας, της έλλειψης αξιόλογων χώρων και της γενικής απαξίωσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας– να συνθέσουν έναν σύγχρονο ελληνικό τζαζ ήχο.

Με γνήσιο πάθος, δημιουργική ορμή και άγνοια κινδύνου, ξαναχτίζουν το οικοδόμημα της αθηναϊκής σκηνής, αποδεικνύοντας ότι δεν υπολείπονται σε τίποτε των ομοτέχνων τους στην Ευρώπη, με τους οποίους βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία –οι περισσότεροι έχουν ως σημείο αναφοράς τη σκηνή της Ολλανδίας και της Σουηδίας– και ειδικά το E.S.T., το τρίο του αδικοχαμένου πιανίστα Eσμπιορν Σβένσον. Είναι και αυτό ένα ίδιον της ελληνικής τζαζ, στις περιοδικές της ανθοφορίες, να έχει κάποιο σημείο αναφοράς. Παλιότερα ήταν το Jazz Rock Fusion, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο μεσογειακός ήχος, σήμερα η σκανδιναβική σκηνή, αλλά και το έργο Aμερικανών μουσικών όπως ο Μπραντ Μέλνταου και ο Aαρον Παρκς.

Oσοι βρεθούν το τριήμερο 17-19 Ιουνίου στην Ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, θα έχουν την τύχη να είναι αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες αυτής της μουσικής άνθησης – και μάλιστα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής, με τη γενναιόδωρη καλοκαιρινή αθηναϊκή νύχτα να φροντίζει για την καλή διάθεση και την υπέροχη θέα να δημιουργεί το κατάλληλο σκηνικό, έξι νέα τζαζ σχήματα θα παρελάσουν σε μια σειρά διπλών συναυλιών που γεννούν υψηλές προσδοκίες.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Την εκκίνηση θα κάνει την Τρίτη, 17 Ιουνίου, το τρίο του πιανίστα Γιάννη Παπαδόπουλου, με τον Ντίνο Μάνο στο κοντραμπάσο και τον Βασίλη Ποδαρά στα ντραμς. Απόφοιτοι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, αποτελούν την καλύτερη ζωντανή διαφήμιση για την εξαιρετική δουλειά που κάνει εκεί ως δάσκαλος ο Δήμος Δημητριάδης. Οι τρεις τους συγκαταλέγονται σήμερα στους πιο περιζήτητους μουσικούς της ελληνικής σκηνής, ενώ αποτελούν μέρος του πολλά υποσχόμενου Next Step Quintet, ενός από τα καλύτερα και με πιο σαφή ταυτότητα σχήματα της χώρας. Το ίδιο βράδυ θα ακολουθήσει το «Πράγμα», το ιδιόμορφο project του ευρηματικού πιανίστα Κωστή Χριστοδούλου (επίσης αποφοίτου του Ιονίου Πανεπιστημίου), ο οποίος με το κουιντέτο του θα επιχειρήσει μια δημιουργική αποδόμηση της αφροαμερικανικής τζαζ, μπλουζ και φανκ παράδοσης.

Την Τετάρτη, 18 Ιουνίου, μία ακόμη απόφοιτος του Ιονίου παίρνει τη σκυτάλη, η αισθαντική πιανίστα Ζωή Ευσταθίου, η οποία τον τελευταίο χρόνο ζει και εργάζεται στη Σουηδία. Είναι με το σουηδικό τρίο της που θα εμφανιστεί στην Ταράτσα της Στέγης, δηλαδή τον καταξιωμένο κοντραμπασίστα Μίκλας Βένστρεμ (μέλος μερικών βραβευμένων σχημάτων) και τον εξαιρετικό ντράμερ Ρόμπερτ Ικιζ, ο οποίος επαίρεται για συνεργασίες με μουσικούς όπως ο Μπόμπι Μακ Φέριν, ο Τζο Σαμπλ, ο Ιβάν Λινς και το εκρηκτικό Nils Landgren Funk Unit.

Η ολλανδική σχολή

Την Τετάρτη 18 Ιουνίου, θα ανέβει στη σκηνή ο τρομπετίστας Στέλιος Χατζηκαλέας (απόφοιτος του κονσερβατορίου της Ουτρέχτης), ο οποίος θα παρουσιάσει το εξαιρετικό άλμπουμ «Urban Stories», μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες των τελευταίων ετών. Η ολλανδική σχολή θα εκπροσωπηθεί την Πέμπτη, 19 Ιουνίου, από την τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Λέρτα και τον μπασίστα Βασίλη Στεφανόπουλο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το project τους με το όνομα InDuologue, έναν συναρπαστικό δημιουργικό διάλογο ιδιαίτερης τόλμης, που προτείνει μια νέα ανάγνωση στα κλασικά τζαζ τραγούδια. Τέλος, το τριήμερο θα κλείσει με το Momo Trio, ίσως την καλύτερη αθηναϊκή εκδοχή πάνω στη μουσική πρόταση του E.S.T.

​​Οι συναυλίες θα αρχίζουν στην Ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 9.15 μ.μ. και θα είναι ωριαίες, με διάλειμμα 15 λεπτών. Τα εισιτήρια (15 ευρώ, με ποτό) θα διατίθενται από τις 8 μ.μ. της ίδιας ημέρας από το εστιατόριο Χύτρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή