Γκάρι Κλαρκ Τζούνιορ, μπλουζίστας με μέλλον

Γκάρι Κλαρκ Τζούνιορ, μπλουζίστας με μέλλον

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομολογώ ότι πριν μου συστήσει τη μουσική του με ενθουσιασμό ένας καλός φίλος δεν είχα ξανακούσει το όνομα του Γκάρι Κλαρκ Τζούνιορ. Πολύ κακώς γιατί ο τριαντάχρονος μπλουζίστας από το Οστιν του Τέξας είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα περίπτωση και με προοπτικές να αφήσει πραγματικά εποχή στο είδος και να το οδηγήσει στη νέα του θέση στον 21ο αιώνα. Από τις πρώτες στροφές του LP στο πλατό, ο ήχος της κιθάρας σε καθηλώνει και σου δίνει την εντύπωση πως «κάτι σοβαρό συμβαίνει εδώ». Το πρώτο κομμάτι άλλωστε από το «Black and Blu», του πρώτου του ολοκληρωμένου δίσκου, τιτλοφορείται «Ain’t Messin ‘Round» και κάνει όντως σαφές ότι ο Gary Clark δεν αστειεύεται.

Ηχος με δυναμισμό και βάθος ανάλογο με τις καλύτερες στιγμές των σύγχρονων garage blues (Black Keys, White Stripes) και παράλληλα την «τρέλα» και τον ρυθμό των ηλεκτρικών blues του παρελθόντος (Buddy Guy, Johnny Lee Hooker). Οι προσληπτικές αρετές του, όμως, δεν σταματούν εδώ. Το «αλήτικο» και σέξι μπιτ του ομώνυμου «Black and Blu» προέρχεται κατευθείαν από τη σύγχρονη RnB σκηνή, ενώ τα σόλο του «When My Train Pulls In» και του «Glitter Ain’t Gold» φέρουν στον νου τις καλύτερες στιγμές του μεγάλου Τζίμι Πέιτζ.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο Κλαρκ αντιγράφει. Η μουσική του έχει στέρεη βάση και προσωπικότητα και δείχνει την ιδιοφυΐα εκείνη -και μαζί την ευρύτητα- του καλλιτέχνη που ανασύρει από τη «σκευή» του τα κατάλληλα μέσα για να υπηρετήσουν το θέμα του.

Επιπλέον με ένα βραβείο Γκράμι ήδη στην κατοχή του και συνεργασίες επί σκηνής με ιερά τέρατα όπως ο Ερικ Κλάπτον, ο Τζεφ Μπεκ και ο Μπι Μπι Κινγκ δείχνει πως έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει αληθινά μεγάλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή