Η σαγηνευτική Γιασμίν Χαμντάν στο Resistance Festival

Η σαγηνευτική Γιασμίν Χαμντάν στο Resistance Festival

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές της ταινίας του Τζιμ Τζάρμους “Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί”, ο χρόνος σταματάει, καθώς η σαγηνευτική Γιασμίν Χαμντάν τραγουδά το γλυκόπικρο υπνωτιστικό “Hal”.

“Μού έδωσε μεγάλη ώθηση ο Τζάρμους, βοήθησε την αυτοπεποίθησή μου και φυσικά μού είναι πολύ  σημαντική η έκθεση που μού χάρισε η ταινία” αναγνωρίζει η Λιβανέζα τραγουδίστρια, η οποία αποψε εμφανίζεται στο Resistance Festival, στην Γεωπονική σχολή, παρουσιάζοντας αυτό το μίγμα από electronica, indie και αραβική μουσική που την έχει κάνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές στην ευρωπαϊκή σκηνή σήμερα.

“Δεν είμαι σίγουρη ότι ο διαχωρισμός ανάμεσα στον αραβικό και τον δυτικό πολιτισμό υπάρχει σήμερα”, τονίζει. “Ζούμε σε έναν ανακατεμένο κόσμο. Προσπαθώ να σκέφτομαι για την μουσική έξω από τέτοιου είδους σύνορα. Όταν είσαι γυναίκα, καλλιτέχνης, αραβικής καταγωγής, είσαι αντιμέτωπη με πολλά ταμπού ταυτόχρονα. Πρέπει να είσαι σαν τον πολεμιστή στο πεδίο της μάχης και να δουλεύεις ώστε να μην παρεκκλίνεις, να μην προδώσεις τον εαυτό σου και την καλλιτεχνική σου ορμή”.

Η συζήτηση πηγαίνει μοιραία στην “αραβική άνοιξη”, έναν όρο που η ίδια θεωρεί ότι είναι ένα σύνθημα των ΜΜΕ. “Η πραγματικότητα είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο σύνθετη. Αυτό που συνέβη στον αραβικό κόσμο ήταν απαραίτητο, έφερε αλλαγές και ελπίδα, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Δεν είναι εύκολος δρόμος. Πρέπει να δώσουμε πολλές μάχες για να κεφαλαιοποιήσουμε σε αυτές τις αλλαγές. Προέρχομαι από ένα σύνθετο και διεφθαρμένο μέρος του κόσμου, στο οποίο είναι αδύνατον να μην είσαι πολιτικοποιημένος. Έχω μεγάλη επιθυμία για αλλαγή, για έναν καλύτερο κόσμο. Μπορεί να μοιάζει ουτοπικό, είναι όμως αυτό που με κάνει να νιώθω ζωντανή”.

Resistance Festival

Γεωπωνική Σχολή Αθηνών

Ιερά Οδός 75

Ώρα έναρξης: 9.30

Είσοδος: €5

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή