Οι εκλεκτοί της κιθάρας ενισχύουν το Φεστιβάλ Καρδίτσας

Οι εκλεκτοί της κιθάρας ενισχύουν το Φεστιβάλ Καρδίτσας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με αύξηση ενδιαφέροντος και προσέλευσης κατά 100% σε σχέση με πέρσι αρχίζει σήμερα το τριήμερο 2ο Φεστιβάλ Κιθάρας της Καρδίτσας. Είναι μία σπάνια συνύπαρξη κορυφαίων σολίστ και καθηγητών της κιθάρας, σε ένα προνομιακό περιβάλλον στη Λίμνη Πλαστήρα, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού και πολυσύνθετου βιώματος για τους 150 συμμετέχοντες. Πολλοί από όσους δήλωσαν συμμετοχή για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και τις συναυλίες (με εκπαιδευτικό κόστος 80 ευρώ για το τριήμερο) είναι παιδιά και σπουδαστές ωδείων, που θα έρθουν στην Καρδίτσα από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να ζήσουν, σαν σε ένα καλοκαιρινό σχολείο, αυτήν τη ζωογόνο επίδραση της μουσικής. Αυτό το βίωμα μπορεί να γεννήσει έμπνευση, να προκαλέσει μέθοδο στη γνώση και να σφυρηλατήσει φιλίες.

Δεύτερη χρονιά

Είναι μία ιδιωτική υπόθεση με οργανωτικό φορέα το Ωδείο Καρδίτσας – Νίκος Ευθυμιάδης που φέτος, για δεύτερη χρονιά, και με την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών συγκεντρώνει μία εκδοχή της ιδανικής dream team των σολίστ της κιθάρας. Με καλλιτεχνικούς διευθυντές τον Βασίλη Καναρά και τον Στέλιο Μούστο (που διατηρεί και τη γνωστή εκπομπή του για την κιθάρα στο Γ΄ Πρόγραμμα), το Φεστιβάλ έχει επενδυθεί με ελπίδα και πολλή αγάπη από όλους τους συντελεστές, τον Νίκο Ευθυμιάδη, τον διευθυντή του ωδείου, τον Στέλιο Γκόλγκαρη, πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών, αλλά και προσωπικότητες όπως ο καθηγητής Ανδρέας Γλυνιάς αλλά και ο συνθέτης και προσφάτως και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου, που, στη διάρκεια της παρουσίασης του Φεστιβάλ, μίλησε για τη «σχολή της κιθάρας» στην Ελλάδα ως μία από τις πιο σπουδαίες μουσικές δυνάμεις του τόπου μας.

Εκλεκτοί και βραβευμένοι σολίστ θα είναι παρόντες και θα δώσουν συναυλίες και θα διδάξουν σε σεμινάρια: ο Γιάννης Ανδρόνογλου, ο κιθαριστής που ξεκίνησε από τα Γιαννιτσά, απόφοιτος του Mozarteum και με δισκογραφία στη Legend Classics. Ο καταξιωμένος και με μεγάλο έργο Ιάκωβος Κολανιάν. Ο Χρήστος Τζιφάκης, με ειδίκευση στο φλαμένκο, συνεργάτης του Πάκο ντε Λουτσία. Ο Δημήτρης Κοτρωνάκης, ο Γιώργος Μπεχλιβάνογλου, ο Αγγελος Μπότσης και ο Roland Hofmann, ο Στέλιος Μούστος, ο Αντώνης Μυτακίδης, ο Στέλιος Γκόλγκαρης και ο Βασίλης Μαστοράκης, ο Φώτης Κουτσοθόδωρος, ο Μιχάλης Κονταξάκης, η Λουκία Σαμούρκα, ο Γιώργος Κλαμπατσέας, ο Μιχάλης Σουρβίνος, ο Χριστόδουλος Μπενετάτος, ο Τάσος Δέλιος, ο Δημήτρης Σβυντρίδης, ο Παναγιώτης Τζίνας και άλλοι, όλοι ένας κι ένας, με την καριέρα τους, τον κόσμο τους, τη δισκογραφία τους οι περισσότεροι.

Αυτή η συνύπαρξη για τρεις ημέρες (στο Nevros Hotel, στο Νεοχώρι της Λίμνης Πλαστήρα) φέρνει στο προσκήνιο τη δυνατότητα που δίνει η σύνθεση των πρωτοβουλιών. Κυρίως όμως δίνεται και η ευκαιρία σε παιδιά από περιοχές όπου δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με φτασμένους μουσικούς να βιώσουν κάτι σύνθετο. Πολλοί από τους σολίστ ξεκίνησαν και οι ίδιοι από μικρές πόλεις, χωρίς να έχουν τις ευκαιρίες που είχαν άλλοι. Κατόρθωσαν όμως και διακρίθηκαν. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως πρότυπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή