Ανοιχτή ματιά

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βράδυ Παρασκευής μέσα στα αμπέλια του Πικερμίου, στον κήπο μιας country pub με άποψη και live βραδιές κλασικής και τζαζ μουσικής, ο ήχος της άρπας σκορπιζόταν στην εξοχή.

Δέκα χρόνια πριν, η εικόνα θα έμοιαζε σουρεαλιστική. Δεν είχαμε συνηθίσει σε ανάλογους χώρους να ακούμε τέτοια μουσικά όργανα. Πολύ περισσότερο το γλυκόηχο όργανο της άρπας που έπαιζε με τόση άνεση η νεαρή μουσικός. Η εικόνα της έμοιαζε φυσική. Ισως γιατί η εποχή το σηκώνει.

Τα λαϊκά ακούσματα με τα κακέκτυπά τους δεν πρωταγωνιστούν όπως άλλες δεκαετίες. Ούτε το ροκ είναι o αποκλειστικός ήχος της νεανικής έκφρασης. Οι ορίζοντες άνοιξαν, κυρίως των νεότερων Ελλήνων που συντηρούν τα νεανικά στέκια. Στην προσπάθεια λοιπόν να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα, ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί χώροι έβαλαν νερό στο κρασί τους, δοκιμάζουν ήχους που δεν τολμούσαν, ξανοίγονται στους καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής. Η τζαζ βρίσκει τρόπο να ακουστεί τα βράδια, ιδιαίτερα στις χαρούμενες εκδοχές της, το σουίνγκ επίσης, και ο κόσμος ανταποκρίνεται με τη σειρά του. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κυρίαρχο ρεύμα επιτρέπει και στους πιο ανοιχτούς επιχειρηματίες καθώς και στους πιο ανήσυχους καλλιτέχνες να πειραματίζονται.

Οι τελευταίοι έχουν έναν επιπλέον λόγο. Τα ψηλά μεροκάματα και δη στις νυχτερινές πίστες που τους ξεμυάλιζαν μειώθηκαν και οι εμφανίσεις λίγο-πολύ αποφέρουν τα ίδια χρήματα: 30-50 ευρώ τη βραδιά. Ετσι, προτιμούν να κάνουν το κέφι τους όποτε μπορούν, με συμπράξεις ομοτέχνων τους σε βραδιές αυτοσχεδιασμού κ.ά.

Εχει ανοίξει όμως και το μουσικό κριτήριο. Η δυνατότητα μεγαλύτερης πληροφόρησης στο Ιντερνετ, οι σταθμοί όπως ο Κοsmos και ο Pepper, σκηνές όπως το Half Note και το Gazarte έχουν βελτιώσει το γούστο στην καθημερινότητά μας. Και από την άλλη είναι οι εξορμήσεις της Λυρικής Σκηνής που έβγαλε στον δρόμο το κλασικό ρεπερτόριο κάνοντάς το πολύ πιο ενδιαφέρον και μαζικό από τη συντηρητική πόζα στην οποία περιοριζόταν στο παρελθόν.

Η εικόνα ενός μουσικού να παίζει τσέλο σε τέτοιους χώρους ή ενός καλλιτέχνη να τραγουδά άριες σε μπαρ είναι πια γνώριμη. Οσο για την άρπα, μια ευχάριστη έκπληξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή