Εκλεκτοί μουσικοί στο Zante Jazz Festival

Εκλεκτοί μουσικοί στο Zante Jazz Festival

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαινόμενο των τελευταίων ετών, τα μικρά, καλοκαιρινά φεστιβάλ κλασικής ή τζαζ μουσικής, κυρίως σε νησιά, είναι μια κατάκτηση λίγων ανθρώπων που δουλεύουν σκληρά για να φέρουν σε επαφή καλλιτέχνες και κοινωνία, συχνά με πολλά εμπόδια. Παρά τις δυσκολίες, τα μικρά αυτά φεστιβάλ, με όλες τις διακυμάνσεις σε ποιότητα, συνέπεια και περιοδικότητα, αποτελούν κομμάτι πλέον της φυσιογνωμίας του ελληνικού καλοκαιριού. Καθώς όλα σχεδόν είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με την υποστήριξη απλώς των τοπικών αρχών, τα μικρά αυτά φεστιβάλ δείχνουν έναν δρόμο.

Στη Ζάκυνθο επανέρχεται, από σήμερα και ώς την Κυριακή, το Zante Jazz Festival έπειτα από δύο χρόνια διακοπής. Φιλοξενείται στο θέατρο της Δερματούσας, κοντά στην πόλη της Ζακύνθου, στην περιοχή Τσιλιβί, και φέρνει στο νησί εκλεκτούς μουσικούς που τιμούν με την παρουσία τους το φεστιβάλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Γάλλο πιανίστα και συνθέτη Jean-Michel Pilc, μια μουσική ιδιοφυΐα, με ιδιαίτερο προσωπικό ύφος, συναυλίες σε όλο τον κόσμο, σπουδαίες συνεργασίες και κριτικές που τον κατατάσσουν ανάμεσα στους κορυφαίους αυτοσχεδιαστές της διεθνούς τζαζ σκηνής. Ο Pilc, που ζει τα τελευταία 20 χρόνια στη Νέα Υόρκη, έρχεται στη Ζάκυνθο για να παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το νέο σόλο πιάνο άλμπουμ του (20/7).

Ολες οι συμμετοχές είναι πολύ δυνατές και αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ υπογράφει ο ζακυνθινής καταγωγής Πέτρος Κλαμπάνης, ο σημαντικός συνθέτης και μπασίστας, που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη. Συνολικά συμμετέχουν 22 μουσικοί από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, σε όλα τα είδη της τζαζ, από τη world με οικοδέσποινες τις Μαρία Μανουσάκη και Μάρθα Μαυροειδή με τα σχήματά τους, μέχρι τη modern με το σχήμα Next Step 5et και τον φημισμένο Νεοϋορκέζο τραγουδιστή JD-Walter, αλλά και τη free jazz με τον μπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη.

Το πρόγραμμα τιμούν επίσης με τη συμμετοχή τους μουσικοί όπως ο Σταύρος Λάντσιας με τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο και τον Γιώργο Καλούδη, ο Γερμανός ντράμερ Felix Schalrmann με τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση, αλλά και οι Πέτρος Κλαμπάνης και Χρήστος Ραφαηλίδης ως ντούο Point 2.

Το Zante Jazz ιδρύθηκε το 2009 και τελεί υπό την αιγίδα του Eleon Grand Resort, του Πολυχώρου Πορτοκάλι και της Αμπελάς ΑΕΒΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή